Πρακτικές Ανακύκλωσης Σε Εργασιακούς Χώρους : Τμήμα Περιβάλλοντος και QGreen Advisor
Οι περισσότερες ώρες της καθημερινότητας μας κυλάνε στο γραφείο. Είναι δεδομένο ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα από το σύνολο των εργαζομένων του γραφείου καταναλώνονται διάφορα υλικά . Νερό, καφές, εκτυπωτικό χαρτί, φαγητό και ένα σωρό ακόμα πράγματα που μπορεί να βάλει το μυαλό μας. Κοινός παρανομαστής όλων είναι ότι καταλήγουν ως απόβλητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μπορεί να υπάρχει η επιλογή της τοποθέτησης όλων των υλικών σε έναν και μόνο κάδο ή η ξεχωριστή διαλογή κάποιων υλικών.
Σήμερα θα δούμε δύο μικρά παραδείγματα επιλογής ξεχωριστής συλλογής απορριμάτων σε δύο εντελώς διαφορετικούς χώρους. Από τη μία πως διαχειρίζεται το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη διαλογή υλικών και από την άλλη ποια είναιη διαχείριση μέσα σε ένα μελετητικό γραφείο στην Αθήνα.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο χώρο υποδοχής φοιτητών και εργαζομένων του Τμήματος Περιβάλλοντος υπάρχουν κάδοι για την απόθεση διαφορετικών υλικών. Στις εικόνες βλέπουμε κάδους που υπάρχουν στην είσοδο του Τμήματος. Τα ανακυκλώσιμα υλικά έχουν τρεις κάδους εύκολα προσβάσιμους στην είσοδο ώστε να μπορούν φοιτητές και εργαζόμενοι να αποθέτουν τα απορριμάτα τους. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι και σε άλλα μέρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπάρχουν αρκέτοι κάδοι συλλογής ανά υλικό όπως επίσης και κάδοι συλλογής μπαταριών. Γενικότερα γίνεται προσπάθεια για μείωση κατά το μέγιστο δυνατό των ποσοτήτων των αποβλήτων που θα καταλήξουν σε έναν συμβατικό κάδο. Ακόμα στο λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη υπάρχει και κάδος για τη συλλογή αποβλήτων τροφίμων, δηλαδή κάδου κομποστοποίησης.
O χώρος του Πανεπιστημίου είναι μία ειδική περίπτωση ωστόσο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για χώρους μεγάλης έκτασης όπου μπορεί να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία κάδη που επιτρέπουν τη ξεχωριστή διαλογή των υλικών. Ιδανικά σημεία για την τοποθέτηση κάδων είναι οι είσοδοι, οι έξοδοι καθώς επίσης και σημεία κοντά σε περιοχές προμήθειας βρώσιμων όπως είναι κάποιο κυλικείο.
Σε επίπεδο γραφείου θα εξετάσουμε το παράδειγμα του γραφείου QGreen στο Χαλάννδρι. Πρόκειτε για μελετητικό γραφείο εντός του οποίου γίνετε στοχευμένη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Μάλιστα, υπάρχουν κάδοι για 3 διαφορετικές κατηγορίες υλικών. Τα πλαστικά αντικείμενα έχουν το δικό τους κάδο συλλογής , ενώ τα καπάκια τον πλαστικών συσκευασιών συλλέγονατι ξεχωριστά. Μία ακόμα σημαντική κατηγορία για κάθε γραφείο είναι το χαρτί. Εκτυπώσεις , έγγραφα , παραλαβές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οδηγούν σε ανάγκη για διαχείριση μίας ποσότητας χαρτιού. Η χωριστή συλλογή είναι κρίσιμη για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων που θα καταλήξουν τελικά στον πράσινο κάδο. Στην εικόνα φαίνονται οι ειδικά διαμορφωμένοι κάδοι που υπάρχουν στο χώρο για να διευκολύνουν την διαλογή των υλικών.
Κάθε εργασιακός χώρος όπως είδε έχει ειπωθεί έχει τις δικές του ανάγκες στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κοινό σημείο με ξεχωριστούς κάδους υποδοχείς υλικών όπου όλοι έχουν πρόσβαση στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά μπορείτε να έχετε κατάλληλους κάδους σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στις πηγές κάποιων υλικών όπως για παράδειγμα οι εκτυπωτές . Τα έγγραφα εκτυπώσεων από ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι υλικά υψηλού βαθμού ενώ τα περιοδικά και εφημερίδες όχι.
Είναι γεγονός ότι όσο πιο οργανωμένος είναι ένας χώρος τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απόκριση στη διαχείριση των αποβλήτων. Συνεπώς αν υπάρχουν εύκολα προσβάσιμες περιοχές συλλογής απορριμάτων θα είναι πολύ πιο εύκολο για όλους να συμμετάσχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση που επολέγει να ακολουθήσει ένας εργασιακός χώρος. Μικρές κινήσεις μπορούν να επιφέρουν μεγάλα αποτελέσματα.
Βέβαια δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρώτο από όλα τα βήματα είναι η πρόληψη δημιουργίας. Έτσι μπορεί ένας χώρος να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στους εργαζομένους σε κούπες , μαχαιροπίρουνα και γενικά σε υλικά που θα αποτρέπουν την επιλογή χρήσης πλαστικών ή άλλων αντικειμένων μίας χρήσης.
Επειδή όμως δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί να αποφευχθεί ολοκληρωτικά η παραγωγή όγκου αποβλήτων εντός των χώρων βασικό στοιχείο είναι ο εξοπλισμός με κάδος ξεχωριστής διαλογής. Και εδώ μπορούμε να αποφύγουμε την αγορά νέων κάδων και να χρησιμοποιήσουμε άλλα παλιά υλικά που δε χρειαζόμαστε δίνοντας τους ξανά ζωή μέσα από την επαναχρησιμοποίηση. Για παράδειγμα καλάθια χάρτινα , πλεκτά ή ότι άλλο μπορεί να ταιριάζει κατάλληλλα στον ήδη διαμορφωμένο χώρο με μια ειδική σήμανση για το υλικό που θα τοποθετείται εντός του.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το γραφείο QGreen Advisor στην ιστοσελίδα του
και στο Facebook.
QGreen Advisor - Υπηρεσίες Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ,
Διεύθυνση: Χαλανδρίου 5 - Αγία Παρασκευή ΤΚ 153 43
Τηλέφωνο: 2106001636
- Επιμέλεια : Σοφία Χανιώτη , Περιβαλλοντολόγος Msc
- Εικόνες Πανεπιστημίου Αιγαίου: Έμιλυ Στεφανάτου , PhD Περιβαλλοντολόγος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου