SUP Hackathon - Eλλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης - Έντονη η παρουσία περιβαλλοντολόγων στο διαγωνισμό




 Ο 1ος Μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μία Ελλάδα χώρις Πλαστικά Μίας Χρήσης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020. Mε την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη και την εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του μαραθωνίου : η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία, για να συμβάλλουν σε μία καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.

 Η παρουσία των περιβαλλοντολόγων στο διαγωνισμό ήταν έντονη . Η παρουσίαση των ιδεών που οι περιβαλλοντολόγοι  φοιτητές και απόφοιτοι έφεραν στο τραπέζι βρίσκεται εδώ. Ας γνωρίσουμε τις ομάδες και τις προτάσεις τους !

 Στη κορύφη της εκπροσώπησης δε μπορεί παρά να είναι μία από τις νικητήριες ομάδες. Η ομάδα ECOCUP κατάφερε να τερματίσει στη 3η θέση του διαγωνισμού. Η ιδέα που είχε να προτείνει η ομάδα ήταν μία εφαρμογή για κινητά όπου επιβραβεύει τον καταναλωτή για τη χρήση δικού του επαναχρησιμοποιούμενου σκεύους έναντι των πλαστικών μίας χρήσης.  Η λειτουργία του ECOCup επιτρέπει σε επιχειρήσεις και πελάτες το βήμα προς τη προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τη διαρκή χρήση πλαστικών μίας χρήσης.  Τα δύο μέλη της ομάδας έχουν κοινές περιβαλλοντικές σπουδές, Ο Θανάσης Κουκούλης κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές στη ψηφιακή καινοτομία και στο κομμάτι του  Andoid App Development. Η Κατερίνα Κατσαούνη και ο Θανάσης είναι περιβαλλοντικοί εκπαιδευτές. 





   Η Ethical Paths παρουσίασε την περιβαλλοντικού περιεχομένου εφαρμογή της σχετικά με την προώθηση του zero waste σε διαφορετικά πλαίσια μάθησης, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Η μη κερδοσκοπική οντότητα Ethical Paths δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο και επικεντρώνεται σε ζητήματα μείωσης του ατομικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και εταιρικής υπευθυνότητας. Η ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτές Μιχάλη Καραμπέρη , Μαρία Αρτεμισία Νικολαϊδου, Κωνσταντίνα Χριστίνα Βρατσάνου και τους συνεργάτες Αλέξανδρο Τσιστράκη και Κώστα Σοϊλέδη. Μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τη δραστηριότητα τους στα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας. 

 Η ομάδα Planetica X παρουσίασε την εφαρμογή ProjectWave.  Στόχος της εφαρμογής είναι ο χωρικός προσδιορισμός με πλαστική ρύπανση στο βυθό. Η χαρτογράφηση δηλαδή του βυθού τέτοιων υδάτινων συστημάτων που θα βοηθούν τους αρμόδιους οργανισμούς σε διαδικασίες απορύπανσης περιοχών.  Η εφαρμογή μέσω κατάλληλης τεχνολογίας θα καταγράφει και θα ποσοτικοποιεί τέτοια δεδομένα.  Μέλη της ομάδας Περσεφόνη Αγγελοπούλου, Βασιλική Αθανασιάδου, Παναγιήτα Μπιζέλη, Σταύρο Πετεκίδη και Νίκολα Χρηστίδη.  Οι περιβαλλοντολόγοι της ομάδας Νίκος και Βασιλική σκέφτηκαν  μερικές εβδομάδες πριν το διαγωνισμό και μέσα από τα στάδια του διαγωνισμού συνάντησαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που φοιτούν στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης  Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. 

    Η ομάδα Sealvage αποκλειστικά αποτελούμενη και αυτή από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου , 3 περιβαλλοντολόγους και 1 οικονομολόγο από το Τμήμα της Χίου παρουσίασαν την ιδέα τους που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Πράσινη Επιχειρηματικότητα. Στόχος της ομάδας είναι η προώθηση κινήτρων σε αλιείοις για να προωθήσουν στην εταιρεία πλαστικά μίας χρήσης που βρίσκονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα ώστε να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία αγαθών όπως στύλο και μπρελόκ. Με άλλα λόγια η ιδέα προτείνει ότι ο καταναλωτής μπορεί να υποστηρίξη μία τέτοιου είδους δράση καθαρισμού με την αγορά προϊόντων , ενώ η εταιρεία θα παρέχει στους συμμετέχοντες αλιείς ανταλακτικά οφέλη σε καύσιμα. 

  Η ομάδα Τhe Green Corner δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού μαθήματος του Τμήματος Περιβάλλοντος Πράσινη Επιχειρηματικότητα εστιάζοντας στη μείωση των πλαστικών στη πηγή και όχι στη μετέπειτα ανακύκλωση τους.  Η ιδέα εστιάζει στην δημιουργία πράσινων σημείων εντός των super market όπου τα προϊόντα με το brand name τους θα διατίθονται είτε χύμα είτε με τη προμήθεια eco- friendly συσκευασίας. Η διαδικασία; Ζύγιση συσκευασίας, γέμισμα,  τελικό ζύγισμα, πληρωμή. Κάθε συσκευασία έχει δικό της QR που σκανάρεται σε κάθε αγορά ώστε ο πελάτης να συλέγει πόντους που μπορεί να εξαργυρώσει είτε έχοντας οικονομικό κέρδος είτε συμβάλλοντας σε διαδικασία δεντροφύτευσης. Η φοιτητική αυτή ομάδα είναι γυναικεία υπόθεση και αποτελείτε από 4 νέα κορίτσια που βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης των διπλωματικών τους εργασιών. Η Μαρία Βασιλοπούλου ασχολείται με το Food Waste, η  Ερμίνα Κομνηνού περιβαλλοντική εκπαιδεύτρια με τη Περιβαλλοντική Ισότητα με έμφαση σε  προϊόντα γυναικείας προσωπικής υγιεινής και το τρόπο που το κοινωνικό -οικονομικό status τους καθορίζει την ποσότητα χημικών  που καταλήγουν τελικά στον οργανισμό τους και κατ' επέκταση στο περιβάλλον.   Η Άννα Μπούσι επίσης περιβαλλοντική εκπαιδεύτρια με τη Παραγωγή Αποβλήτων στα πλοία καταγράφοντας ποσότητες αποβλήτων ανά τύπο καραβιού και τρόπους διαχείρισης σε κάθε περίπτωση. Και η 4η της ομάδας ,η Έλενα Πρεβεντά με το Βιώσιμο Τουρισμό στη Κρήτη.

  H πενταμελής ομάδα Waste  Busters δημιουργήθηκε μόλις μια βδομάδα πριν το διαγωνισμό αποτελούμενοι από  την Αντωνοπούλου Παρασκεύη, Δαυρό Λευτέρη, Κιρμιζή Θανάση, Ρουγγέρη Γιάννη και Χανιώτη Σοφία . Η ιδέα; Η δημιοργία μίας εφαρμογής κινητού που θα υποστηρίξει ένα δίκτυο καταστημάτων εμπορίας τροφιμών  που προσφέρουν τη δυνατότητα στο καταναλωτή να αγοράσει χωρίς συσκευασία. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώθει για καταστήματα τέτοιου είδους είτε βάση περιοχής είτε βάση κατηγορίας καταστήματος.  Η ιδέα στηρίχθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών στη ρίζα τους, δηλαδή στη μείωση της ζήτησης. Η ύπαρξη zero waste μαγαζιών είναι ένα διεθνές trend και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη κατάργηση 10 πλαστικών μίας χρήσης και την ενσωμάτωση και στο εθνικό δίκαιο διαφαίνεται η τάση για νέες κοινωνίες που σταδιακά θα κατευθυνθούν σε εναλλακτικές λύσεις. Η πρότερη ένταξη επιχειρήσεων σε ένα  τέτοιο δίκτυο μπορεί να έχει απήχηση στο ολοένα αυξανόμενα ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά κοινό. Οι περιβαλλοντολόγοι της ομάδας είναι δύο. Η Παρασκευή Αντωνοπούλου απόφοιτη του τμήματος βρίσκεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Eπιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με τη διπλωματική της εργασία σε προπτυχιακό επίπεδο στη συνεπεξεργασία αστικών αποβλήτων με ελαιουργικά απόβλητα και περιβαλλοντική εκπαιδεύτρια. Τέλος , η Σοφία Χανιώτη απόφοιτη του τμήματος βρίσκεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Περιβάλλον και Ανάπτυξη και εργάζεται ως εξωτερική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε προγράμματα όπως το 17ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και το 3D-Remath, ενώ εχει εργαστεί σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και πλαστικής ρύπανσης.

Τις παρουσιάσεις των ιδεών μπορείτε να τις δείτε στο σύνδεσμο του SUP Free hackathon-Pitching. Με σειρά χρόνου παρουσίασης
  • Waste Busters: 21:41 - 27:15
  • Ethical Paths: 1:15:38 -1:20:10
  • The Green Corner: 2:55:42- 2:59:55
  • Planetica X: 3:00:13 - 3:05:00
  • ECOCup: 3:05:15-3:10:43
  • Sealvage : 3:24:26 -3:30:14

Το μάθημα της  Πράσινης Επιχειρηματικότητας της κυρίας Μαρίας Χατζιαντωνίου και οι περιβαλλοντικοί εκπαιδετές του Skyros Project της καθηγήτριας Κωνσταντίνας Σκαναβή εκπροσωπήθηκαν πλήρως στο διαγωνισμό!

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες. 


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog

Eπιμέλεια Κειμένου: Σοφία Χανιώτη, MSc  Περιβαλλοντολόγος












Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις