18/3 Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης- Η Ανακύκλωση Στην Ελλάδα



 Αν και η ανακύκλωση ίσως είναι  ο πιο δημοφιλής τρόπος στη συνείδηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος τουλάχιστον σχετικά με τα απόρριμματα, δεν είναι ο πρώτος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κλειδί στη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί η πυραμίδα ιεράρχησης των δραστηριοτήτων που πρέπει να ακολουθούνται πριν την απόθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής .

 Η ακολουθία των διαδικασιών είναι πρόληψη , επαναχρησιμοποίηση , ανακύκλωση, ανάκτηση και σαν τελευταία λύση η απόρριψη σε κάποιο κατάλληλο χώρο. Ωστόσο , η προσοχή φαίνεται να εστιάζεται στην ανακύκλωση και όχι τόσο στη πρόληψη αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση της παραγωγή των πλαστικών στη πορεία του χρόνου. 

 Βέβαια τα πλαστικά δεν είναι τα μόνα αντικείμενα που ανήκουν στη κατηγορία των ανακυκλώσιμων. Όμως είναι μία μεγάλη κατηγορία που έχει απασχολήσει όσο καμία άλλη λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της και των επιπτώσεων που έχει τελικά στο περιβάλλον, χερσαίο και θαλάσσιο. 

 Η κατάσταση της ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι στόχοι της ανακύκλωσης δεν έχουν επιτευχθεί ενώ από τη πρώτη στιγμή που οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί μέχρι και σήμερα ακόμα βρίσκεις υλικά που δεν πρέπει να μπουν στον μπλε κάδο, εντός του. Ο διαχωρισμός των υλικών στην Ελλάδα δεν είναι όσο περίπλοκος όσο σε άλλες χώρες. Δεν απαιτεί δηλαδή να διαλέξει κανείς κάθε κατηγορία υλικού ξεχωριστά μα απλά όλα τα ανακυκλώσιμα σε ένα κάδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε έναν άλλο . Και όμως εκτός του ότι γίνεται σε μικρό βαθμό ουσιαστικά υπάρχει μπλε κάδος και δεν υπάρχει ταυτόχρονα. Ο μπλε έχει πιο πολλά ανακυκλώσιμα και λιγότερα μη και ο πράσινος περισσότερα απόβλητα τροφίμων και λιγότερα ανακυκλώσιμα.  Άρα πως είναι εφικτό να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα που τα υλικά δεν διαχωρίζονται σωστά από την αρχή;

Σχετικά με το ποια είναι η κατσταση της ανακύκλωση στην χώρα μας παραθέτω κάποια στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ε.Ε.Α.Α. μερικά στοιχεία για το σύστημα του μπλε κάδου και τα επιτεύγματα του συνοψίζονται ως ακολούθως:

1. 165.000 κάδοι είναι τοποθετημένοι

2. 519 ειδικά οχήματα έχουν δοθεί στους δήμους

3. 35 είναι τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) εν λειτουργεία

4. 552.000 τόνοι υλικών ανακυκλώθηκαν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας



Εικόνα 1. Μπλε κάδος ανά ηπειρωτική περιφέρεια, Πηγή : www.herrco.gr/


Εικόνα 2. Μπλε κάδος ανά περιφέρεια νησιωτικής Ελλάδας , Πηγή: www.herrco.gr/

 Από τις παρουσιάσεις των χαρτών είναι εμφανές ότι το σύνολο της χώρας καλύπτετε τουλάχιστον από τη στοιχειώδη υποδομή για την ανακύκλωση που δεν είναι άλλη από το μπλε κάδο. Βέβαια αυτό δε φαίνεται να αρκεί, αφού η Ελλάδα έχει μείνει σε σταθερά επίπεδα ταφής των απορριμάτων που αγγίζουν το 80% τη στιγμή που η συγκεκριμένη μέθοδος στην υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 24%. Η ανακύκλωση στη χώρα μας κυμαίνεται  σε ποσοστά μικρότερα του 20% χωρίς να έχει κατορθώσει να φθάσει ούτε τους εθνικούς στόχους που το 2005 μιλούσαν για επίτευξη ποσοστού ανακύκλωσης ίσο με 25%.

  Παράλληλα με το μπλε κάδο λειτουργούν και άλλα συστήματα όπως είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αύξηση των δράσεων των πολιτών. Δράσεις από εθελοντές δείχνουν τη τάση που έχει ο κόσμος όλο και περισσότερο για να προστατέψει το περιβάλλον τουλάχιστον από την ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων. Let's Do It και Save Your Hood , είναι δύο δράσεις με μεγάλο κοινό και αρκετές ομάδες ανά τη χώρα που στηρίζουν ένα πιο καθαρό περιβάλλον. 

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog


Eπιμέλεια : Σοφία Χανιώτη, Περιβαλλοντολόγος MSc







Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις