H εμφάνιση του πλαστικού στη ζωή μας

 Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας και αυτό έχει οδηγήσει σε μια σειρά από αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να μειωθεί αυτή του η παρουσία στη καθημερινότητα μας.  


Πως πρωτοεμφανίστηκαν όμως τα πλαστικά στη ζωή μας ;

 

Ο Σύνδεσμός Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας δραστηριοποιείται ήδη από το 1958 στη χώρα και στον ιστότοπο του αναφέρεται η εξής σύντομη φράση «ένα πλαστικό , χίλιες λύσεις». Αυτή η σύντομη φράση συνοψίζει τους λόγους που το πλαστικό κυριαρχεί παντού γύρω μας καθώς επίσης και τη θετική οπτική σε ένα υλικό που πλέον αντιμετωπίζεται διαφορετικά. 


Το πλαστικό δεν υπήρχε πάντα στη ζωή των ανθρώπων και σήμερα έχει καταφέρει όχι απλά να υπάρχει αλλά να κυριαρχεί παντού. Ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή σε χρονολογίες και πρόσωπα ορόσημα για τη σημερινή καθολική ύπαρξη του πλαστικού σε παγκόσμια κλίμακα.


«Πατέρας» του πλαστικού θεωρείται ο Leo Henricus Baekeland ο οποίος ανακάλυψε το βακελίτη ή όπως είναι η πλήρης χημική ονομασία του πολύοξυβενζυλομεθυλενογλυκολανυδρίδιο. 


Το πολυαιθυλένιο είναι μία ακόμα μορφή πλαστικού που επίσης είχε καθοριστικό ρόλο στην ύπαρξη πλαστικών υλικών στη σύγχρονη καθημερινότητα. Η ανακάλυψη του χρονολογείται στο 1933 από τους E.W. Fawcett και R.O. Gibson. Αποτέλεσμα ήταν μετά από κάποια χρόνια το υλικό αυτό να καθιερωθεί ως πρώτη ύλη πολλών προιόντων.


Επίσης, τo γνωστό PVC ή αλλιώς το πολυβινυλοχλωρίδιο μία ακόμα μεγάλη κατηγορία πλαστικών έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση. Ανακαλύφθηκε το 1929 από τον Waldo Lonsbury. 

Ετυμολογικά το πλαστικό ή plastic στη διεθνή ορολογία είναι μία ακόμα λέξη που χρησιμοποιείται παγκόσμια και έχει ελληνική προέλευση. Πλαστικός είναι εκείνος που μπορεί να πλασθεί ή πλαστεί έχει δηλαδή την ικανότητα να μπορεί να πάρει σχήμα και μορφή που θα του αποδοθεί. Ο όρος «πλαστικό» μπορεί ευρέως να οριστεί ως οποιοδήποτε εγγενώς άμορφο υλικό που μπορεί να μορφοποιηθεί ή να μοντελοποιηθεί υπό θερμότητα και / ή πίεση.


Χαρακτηριστικά γνώρισμα τον πλαστικών είναι ότι λόγω αυτής τους της ιδιότητας παίρνουν διάφορα σχήματα όπως είναι παρατηρήσιμο από τα πλαστικά που μπορεί να συναντήσει κανείς στη καθημερινότητα του. Πλαστικά μπουκάλια με πολλές μεταξύ τους διαφορετικές μορφές αλλά και ακόμα περισσότερα προιοντα με τα οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά ο άνθρωπος.


Στις παρακάτω εικόνες παρατίθενται χρονολογικά από το 1930 ανά δεκαετίες σημαντικά σημεία στην ιστορία εξέλιξης των πλαστικών όπως έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί από την Βρετανική Ομοσπονδία για τα Πλαστικά (British Plastic Federation) στον ιστότοπο που διατηρεί (). 

Οι εικόνες δείχνουν την κυριαρχία των πλαστικών σε ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες στη πορεία του χρόνου.
Είναι εμφανές ότι από δίσκους μέχρι ρολόγια, από αυτοκίνητα έως αεροπλάνα , παιχνίδια ακόμα και έπιπλα το πλαστικό αποτελεί κομμάτι τους. Αυτή η εξάπλωση τους σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας μας έχει δημιουργήσει και βασικά προβλήματα για την σταδιακή κατάργηση κάποιων εξ αυτών, λόγω του τεράστιου ζητήματος της πλαστικής ρύπανσης. Η πλαστική ρύπανση σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Τα πλαστικά που μετά από μια και μόνο χρήση απορρίπτονται από τους χρήστες τους. Τα πλαστικά αυτά συνοδεύουν το κύριο προϊόν όπως για παράδειγμα ένα κύπελο  καφέ, ένα καλαμάκι, ένα πλαστικό μπουκάλι κλπ.  Μετά λοιπόν τη κατανάλωση καφέ, αναψυκτικού ή ότιδηποτε άλλου τα υλικά αυτά πλέον καθίστανται απόρριμματα. Σε αυτού του είδους τα πλαστικά δίνεται και κατεύθυνση για κατάργηση όπως θα δούμε σε άλλο κείμενο. Ο λόγος απλός. Αυτά αφήνονται με μεγαλύτερη ευκολία στους κάδους ή εκτός τους γιατί για τον χρήστη πια δεν υπάρχει η λογική της αξίας. Ένα ζευγάρι ακουστικά, ένα παιχνίδι, ενα κινητό τηλέφωνο, ένα αμάξι, ένα ιατρικό μηχανήμα είναι αντικείμενα που αποτελούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από πλαστικά μέρη αλλά σίγουρα δεν είναι "σκουπίδια" που θα συναντήσεις σε μια απλή σου βόλτα. 


Μπορείς να δεις τη σταδιακή εξέλιξη της πλαστικής βιομηχανιάς όπως αποτυπώνεται στις ακόλουθες εικόνες. 








Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις