Δράσεις καθαρισμού στη Πιερία -Μικρό ντοκιμαντέρ για την ημέρα των ωκεανών




 Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ήταν μια ευκαιρία για ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το πλαστικό κυριαρχεί στη ζωή μας και μεγάλες ποσότητες του καταλήγουν στις θάλασσες. H ημέρα καθιερώθηκε διεθνώς για να μας υπενθυμίζει την σημασία της προστασίας των ωκεανών. Ωστόσο, ο άνθρωπος με τις ενέργειες του έχει καταφέρει να μετατρέψει ωκεανούς, θάλασσες και ακτές σε αποθήκες πλαστικών, λυμάτων και γενικότερα ουσιών μη υπαρκτών στη φύση. 

 Υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές στη καθημερινότητα μας που μπορούν να μειώσουν την πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η πιο απλή μπορεί να είναι η αγορά ενός επαναχρησιμοποιούμενου  μπουκαλιού ή ποτηριού. Βέβαια πολλοί είναι οι άνθρωποι γύρω μας που συμμετέχουν και σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών προστατεύοντας άμεσα στις περιοχές που είναι γεμάτες σκουπίδια. 

Έτσι και σε διάφορες περιοχές της Κατερίνης άνθρωποι συνέλεξαν τέτοια υλικά. Στο video αποτυπώνονται δράσεις μεταξύ άλλων και οι  καθαρισμού στη περιοχή της Κατερίνης, με τα αλιευτικά δίχτυα να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο. Συγκεκριμένα αποτυπώνονται εικόνες και  από τις Αλυκές Κίτρους μία ιδιαίτερη περιοχή καθώς ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA. Στη λιμνοθάλασσα τους φιλοξενούνται πολυάριθμα είδη πτηνών με μία από τις πλέον εντυπωσιακές να συμβαίνουν το χειμώνα όταν τα φλαμίνγκο βρίσκουν καταφύγιο στο ταξίδι τους και στις Αλυκές Κίτρους. 

Ωστόσο αν και η περιοχή εντάσσετε σε καθεστώς προστασίας οι ποσότητες των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν και αποτυπώνονται στο σύντομο μικρό μας ντοκιμαντερ δείχνουν την ανάγκη για άμεση αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα.

Το βίντεο με τίτλο: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών μπορείς να το βρεις στον παρακάτω σύνδεσμο στο youtube. Αν και η διάρκειά του είναι μόλις εφτάμιση λεπτά περιλαμβάνει πληροφορίες για την  ημέρα , για τη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πλαστική ρύπανση και φυσικά την ενεργό δράση των πολιτών της Κατερίνης. 



Συμμετέχουν: Όλγα Μαρία Ζαχαράκη, Σταματίνα Παπασαραφιανού, Maryam Fauzi, Σοφία Χανιώτη

 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και εδώ για τις Αλυκές.

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog

Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη, MSc Περιββαλοντολόγος

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις