Η Ελλάδα παραπέμπετε στο Δικαστήριο για την κακή ποιότητα του αέρα 2021

Η Ελλάδα ως "ευρωπαϊκή" χώρα καλείται ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για υπέρβαση των ορίων εκπομπής NO2! Η ανακοίνωση έγινε σήμερα 15/7/2021!!! Για ακόμα μία χρονιά όπως άλλωστε και πέρσι η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο για το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολούθως παρατίθεται η μετάφραση του σχετικού δελτίου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της.  Για να δείτε το επίσημο δελτίο τύπου στα αγγλικά και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε  εδώ!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κακή ποιότητα του αέρα που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2). Όταν σημειώνονται υπερβάσεις των οριακών τιμών που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (οδηγία 2008/50 /ΕΚ), τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα, ώστε να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρηθεί η διάρκεια της περιόδου υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο Δράσης Μηδενικής Ρύπανσης υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η πλήρης εφαρμογή των προτύπων ποιότητας του αέρα που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της ΕΕ είναι το κλειδί για την αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) προέρχεται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κίνηση των οχημάτων και τη βιομηχανία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως το άσθμα και η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων.

Η Ελλάδα υπερβαίνει συνεχώς και επίμονα την ετήσια οριακή τιμή του NO2 στην Αθήνα. Επίσης, δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρήσει την περίοδο υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν μέχρι σήμερα μη ικανοποιητικές και ανεπαρκείς και παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικό

Με βάση την αρχή της επικουρικότητας, η νομοθεσία της ΕΕ για τον ατμοσφαιρικό αέρα αφήνει στα κράτη μέλη την επιλογή των μέσων για τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ.  Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν καλή ποιότητα του αέρα για τους πολίτες τους, ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει πρόβλημα σε πολλά μέρη, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις αστικές περιοχές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει το υπ' αριθμόν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα υγείας στην ΕΕ.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περίπου 400 000 πρόωροι θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο στην ΕΕ. Αυτού του είδους η ρύπανση είναι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις