Live your myth in Bergolo - Γράφει η Ελιρόη Βρυσιώτη

 

­φωτογραφία: Samir Akacha

Από τότε που πέρασα στο πανεπιστήμιο μου έχει γίνει πια συνήθεια να πηγαίνω σε ένα τουλάχιστον πρόγραμμα ανταλλαγής κάθε καλοκαίρι. Έτσι και φέτος λοιπόν, έπειτα από μια μικρή έρευνα, κατέληξα στην EN.O. Greece και το πρόγραμμα Erasmus+ Rurapreneurship, το οποίο οργανώθηκε από τους ανθρώπους της Coconutwork και των εθελοντών της Vagamondo, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δίνουν ευκαιρίες σε νέους να εξελιχθούν μέσω διάφορων πρότζεκτ. Δυστυχώς όμως η μνήμη μου δεν είναι και η καλύτερη, γι’ αυτό αποφάσισα να συγκεντρώσω εδώ όλες τις ευχάριστες εμπειρίες που είχα σε αυτό το ταξίδι, έτσι ώστε και εγώ να μην τις ξεχάσω αλλά και εσείς να ενημερωθείτε για μια από τις διάφορες δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη!


φωτογραφία: Samir Akacha

Τι σημαίνει όμως Rurapreneurship; Πρόκειται για την ένωση δύο λέξεων, Rural και Entrepreneurship· όπως ίσως ήδη καταλάβατε, το πρότζεκτ αφορά την επιχειρηματικότητα σε αγροτικές περιοχές. Στόχος είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου από οικονομική άποψη, στρέφοντας το βλέμμα των νέων προς αυτήν και ενημερώνοντάς τους για τις ποικίλες επιχειρηματικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ταπεινό χωριό τους κοντά στην Άνω Ραχούλα για παράδειγμα.


Σε ένα παρόμοιο χωριό της Ιταλίας κινήσαμε λοιπόν κι εμείς στις 27 Ιουλίου, 40 περίπου νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Πολωνία. Ο οικισμός του Μπέργκολο βρίσκεται βορειοδυτικά της Ιταλίας, στην περιφέρεια του Πεδεμόντιο· τον χειμώνα σφύζει ιδιαιτέρως από ζωή, καθώς και οι 18 μόνιμοι κάτοικοί του μαζεύονται στο μοναδικό μπαρ του χωριού για να απολαύσουν έναν ζεστό καφέ.



Ένα χωριό σαν και αυτό είναι επόμενο να αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται ραγδαία και οι νέοι που ζουν εκεί είναι ελάχιστοι έως και ανύπαρκτοι. Αυτό ήταν λοιπόν και το πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+, παίρνοντας τη θέση νεαρών επιχειρηματιών, οι οποίοι/ες για τον τάδε και τον δείνα λόγο αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να αναπτύξουν εκεί τις επιχειρηματικές ιδέες τους. Μέσω της άτυπης εκπαίδευσης μάθαμε περισσότερα για την επιχειρηματικότητα, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγροτικές περιοχές άλλων χωρών, καθώς και για τη μέθοδο του Design Thinking σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Με αυτά τα εφόδια, την τέταρτη μέρα ήμασταν πλέον έτοιμοι να αναπτύξουμε τις δικές μας επιχειρηματικές ιδέες και αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, εργαστήκαμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει ένα χωριό. Συγκεκριμένα, η ομάδα στην οποία ανήκα ανέπτυξε το Stuck In The Middle Association (Instagram), έναν οργανισμό που βοηθά χωριά τα οποία βρίσκονται στα σύνορα δύο χωρών, παρακινώντας την ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ τους και προσφέροντας workshops σε επιχειρηματίες που επισκέπτονται το χωριό μας. Την τελευταία μέρα παρουσιάσαμε τη δουλειά μας, ανταλλάξαμε απόψεις και κάναμε προτάσεις για το πώς κάθε πρότζεκτ θα μπορούσε να βελτιωθεί.


Όπως και να ‘χει, ό,τι του υπολείπεται σε κοινωνική ζωή, το Μπέργκολο το αναπληρώνει σε φυσικά τοπία και φυσικά την ηρεμία που συνεπάγεται για ένα χωριό με 18 κατοίκους. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει το μέρος αυτό ιδανικό για όποιον αναζητά αποτοξίνωση από το ιντερνέτ και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, ενώ τους μήνες του καλοκαιριού μπορεί κανείς να απολαύσει μερικά από τα φεστιβάλ τέχνης και μουσικής που φιλοξενεί στο πέτρινο αμφιθέατρό του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εκεί θα βρείτε μεγάλες εκτάσεις από φουντουκιές, καθώς η πόλη Άλμπα, η οποία βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια με το Μπέργκολο, αποτελεί το μέρος όπου ιδρύθηκε η γνωστή εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Ferrero.

φωτογραφία: Samir Akacha

Προσωπικά, δεν ήταν ποτέ το όνειρό μου να γίνω επιχειρηματίας, γιατί πολύ απλά μου υπολείπεται η αυτοπεποίθηση να ηγηθώ μιας εταιρείας. Κι όμως, έπειτα από αυτό το πρόγραμμα έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου, καθώς και στις κοινωνικές μου δεξιότητες. Το να περνάς μια ολόκληρη βδομάδα ή και περισσότερο με άτομα που δεν έχεις ξαναδεί στη ζωή σου, που μιλούν μια γλώσσα διαφορετική, που ζουν σε μια ξένη για σένα πραγματικότητα, σε αλλάζει ως άνθρωπο. Προς το καλύτερο φυσικά. Φευγαλέα, όλοι έχετε κάτι κοινό, μοιράζεστε έναν σκοπό, έναν τόπο, μια πραγματικότητα. Είναι στιγμές που δεν θα μπορούσες ποτέ να τις ζήσεις στην Ελλάδα ή στην κάθε Ελλάδα δίπλα στα άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι εδώ και χρόνια. Γιατί το Erasmus είναι για μένα ένας κόσμος ξεχωριστός από τον δικό μας, τον καθημερινό, τον πληκτικό. Άποψή μου λοιπόν είναι πως αν μπορείτε, πρέπει να ζήσετε τουλάχιστον μία φορά αυτή τη μοναδική εμπειρία του Erasmus, ειδικά μετά από όλα τα δεινά που έχουμε περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ειδικά αν πιστεύετε πως δεν έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνετε κάτι τέτοιο.

Arrivederci!


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog

Επιμέλεια κειμένου : Ελιρόη  Βρυσιώτη, Φοιτήτρια Τμήματος Ξένων Γλώσσων Μετάφρασης και Διερμηνείας , Ιόνιου Πανεπιστημίου





Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις