Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Eurothon Workshop με θεματική " Save the Planet"

 


 Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ένα ενδιαφέρον workshop στα πλαίσια του Erasmus + " European Hackathon: shaping youth ideas on the future of Europe" με θεματική Save the planet. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 6 ώρες με αρκετές δραστηριότητες σχετικές με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του. 

 Ξεκινώντας παρουσιάστηκαν βασικές αρχές για τη προστασία του περιβάλλοντος. Τα βασικά νομοθετικά κείμενα που υπάρχουν σε επίπεδο Ε.Ε. για τη προστασία του περιβάλλοντος ήταν επίσης ένα κομμάτι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε τέτοιο επίπεδο είναι ικανές να επιφέρουν αλλαγές στη διαχείριση μέσω των κανονισμών που επιβάλλουν ή προτείνουν στις χώρες μέλη. Όταν οι Οδηγίες εστιάζουν στην περιβαλλοντική προστασία με στόχους και χρονοδιαγράμματα επίτευξης αποτελούν για τις περισσότερες χώρες μέσο για γρηγορότερη ανάληψη δράσεων.

 Προκειμένου να αναδειχθεί η έννοια των υπερβολικών αναγκών για πόρους του σύγχρονου ανθρώπου χρησιμοποιήθηκε ένα διαδικτυακό εργαλείο ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να υπολογίσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους στο πλανήτη καθώς επίσης και ο πόσους πλανήτες Γη  απαιτεί η ικανοποίηση των αναγκών τους.

 Στα πλαίσια της δράσης υπήρχαν workshop για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων σχετικών με τη περιβαλλοντική διαχείριση. Οι ομάδες δούλεψαν και παρουσίασαν τις ιδέες τους στο τέλος του προγράμματος. Τα προβλήματα που αφορούν τη προστασία του περιβάλλοντος περικλείουν ένα ευρύ φάσμα ποικίλων προβλημάτων. Συνεπώς , η ενέργεια που καταναλώνουμε, η πηγή από την οποία την αντλούμε, ο τρόπος μετακίνησης μας , το καύσιμο που χρησιμοποιούμε , η αποφυγή πλαστικών μίας χρήσης και πολλά ακόμα προβλήματα εντάσσονται όλα στον ίδιο τομέα. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και οι πιέσεις που κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας επιφέρει πάνω στο πλανήτη που  η ανάληψη ευθυνών σχετίζετε με διαχείριση πολλών επιμέρους τομέων. Όλα όμως μαζί αποτελούν ένα τεράστιο όγκο εργασιών που απαιτείτε να γίνουν για να κατορθώσουμε να δούμε ουσιαστικές αλλαγές. 



 Το σίγουρο είναι ότι ειδικά η νεότερη γενιά έχει αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση σε σχέση με παλαιότερες γενιές. Η συμμετοχή των νέων σε διάφορες παρόμοιες δράσεις το αποδεικνύει. Ο καθένας λοιπόν μπορεί με μικρές κινήσεις να έχει ένα θετικό αντίκτυπο μέσω των δράσεων του. Η αντικατάσταση της καθημερινής αγοράς καφέ σε πλαστικό με την αγορά ενός επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού , η επιλογή συμμετοχής και παρακολούθησης σεμιναρίων, Erasmus κλπ και η μετάδοση της γνώσης είναι όλα βήματα προς ένα καλύτερο αύριο. 


Eπιμέλεια : Σοφία Χανιώτη, Περιβαλλοντολόγος

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις