Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγετε η έκφραση "η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός". Η τουριστική δραστηριότητα της χώρας μας είναι αρκετά υψηλή θέτωντας την υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών διεθνώς. Μάλιστα τα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο έχουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Και αν και για την οικονομία η αύξηση των τουριστών έχει θετικό πρόσημο δεν συμβαίνει το ίδιο και με το περιβάλλον.
Τα νησιά είναι απομονωμένα κομμάτια γής με συγκεκριμένους διαθέσιμους πόρους και χώρους. Συνεπώς η εκθετική αύξηση του πληθυσμού σε εποχιακή κλίμακα ασκεί επιπρόσθετες πιέσεις. Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση νερού , μεγαλύτερη δημιουργία σκουπιδιών, μεγαλύτερη ποσότητα καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.
Το βασικότερο θέμα όμως κυρίως για το πλέον τουριστικό σύμπλεγμα , τις Κυκλάδες, είναι η κατανάλωση νερού και ενέργειας. Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται διακοπές τόσο στο ρεύμα όσο και στο νερό με τα τοπικά μέσα να καλύπτουν την αγανάκτηση του τοπικού πληθυσμού.
Η ανάπτυξη πολλές φορές ταυτίζεται με την οικονομική ανάπτυξη στο βωμό της οποίας τα άλλα είναι ταυτόχρονες απώλειες. Στο σύγχρονο κόσμο δε μπορεί να αποδεχόμαστε αυτό τον ορισμό. Η ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνει και άλλες παράλληλες διαστάσεις όπως είναι η περιβαλλοντική και η κοινωνική. Το μίγμα κάθε πτυχής της κοινωνίας προς την ανάπτυξη θα οδηγησει σε ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη.
Μερικά μόνο νούμερα για τις πιέσεις που θέτει ο τουρισμός στο περιβάλλον γύρω μας.
- Ο τουρισμός συμβάλλει σε περισσότερο από το 5 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με τις μεταφορές να αντιπροσωπεύουν το 90 % αυτών.
- Έως το 2030, αναμένεται αύξηση κατά 25% των εκπομπών CO2 από τον τουρισμό σε σχέση με το 2016. Από 1.597 εκατομμύρια τόνους σε 1.998 εκατομμύρια τόνους.
- O τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο συμβάλει στην κατανάλωση νερού κατά 1%
- Σύμφωνα με το theworldcounts.com 74.327.500 άνθρωποι έχουν επιλέξει τον οικοτουρισμό μόνο για το 2021 μέχρι σήμερα 26/9/2021.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου