Συριανοί και Αμοριανοί Μαθητές Νικητές του Διαγωνισμού του CPF "3 Λεπτά για το Νησί σου"


 

To Cyclades Preservation Fund - CPF είχε ανακονώσει τον διαγωνισμό του  Iris Project με τίτλο 3 λεπτά για το νησί σου. Στόχος του να εμπλακούν μαθητές στη δημιουργία υλικού που θα αναδείκνυε ότι εκείνοι θεωρούσαν πως έπρεπε να μαθευτεί στο κοινό για το τόπο τους. Φυσικά με βασική αρχή η θεματολογία του υλικού να σχετίζεται με κάποια θεματική που αφορά στο περιβάλλον. 

Οι Κυκλάδες είναι ένα γνωστό μέρος σε παγκόσμια κλίμακα και αυτή η εμβέλεια των μικρών εκτάσεων γης είναι ικανή πέρα από οικονομική άνθιση να επιφέρει επιπρόσθετες εξωγενείς πιέσεις. Ωστόσο δεδομένο είναι ότι δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει μόνο τη τουριστική δραστηριότητα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. 

Τα παιδιά που κέρδισαν προέρχονται από το νησί της Σύρου και από την Αμοργό. Εστίασαν σε θέματα που τα ίδια ήθελαν να περιλάβουν στο video για τα 3 λεπτά για το δικό τους νησί.

Έτσι τώρα κάποιοιυς μήνες  μετά την ανακοίνωση για τη συμμετοχή τους έχουν αναδειχθεί οι νικητές του διαγωνισμού με τα  2 ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν. 
 
  • Το ντοκιμαντέρ «Πλαστικοί Γλάροι»  δημιουργήθηκε από την περιβαλλοντική ομάδα των: 
Ευγενία Κουτσαμπάση, Έλλη Πασσά,  Παρασκευάς Πολιτάκος (1ο Γυμνάσιο Σύρου), Γιώργος Πλήκας, Ελπίδα Γαβιώτη και Παναγιώτης Ασπρόπουλος (ΓΕΛ Σύρου), υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών : Αλεξία Τζεφρίδου και Χρήστος Κόλλιας.

  • Το ντοκιμαντέρ «Νήσος Αμοργός: Λειψυδρία και Ξηρασία»  δημιουργήθηκε από την μαθήτρια :
Σοφία Γρίσπου (Γυμνάσιο Λ.Τ. Αμοργού).

Τα παιδιά μέσα από το υλίκο που δημιούργησαν αναφέρονται σε βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά τους. Τα μάτια τους αποτυπώνουν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα που θέλουν να περάσουν προς τους συνομήλικους και τους μεγαλύτερους τους. Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελευθερία στον εκπαιδευτικό κλάδο και την ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως μέσου αλλαγής της κοινωνίας. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν αποτελεί τυπικό μάθημα αποστίθησης πληροφοριών. Στόχος της είναι η κατανόηση και η ανάδειξη των προβλημάτων και η προσπάθεια επίλυσης τους. Βασικός της στόχος είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Τα παιδιά αυτά είναι ενεργοί πολίτες που εντοπίζοντας τα προβλήματα του τόπου τους , τα σύνδεσαν και τα παρουσίασαν μέσα από τα μικρά οπτικοακουστικά τους έργα. 

Μπορείτε να δείτε τα έργα των παιδιών στο κανάλι του CPF στο Youtube, πατώντας εδώ




Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό είναι διαθέσιμες εδώ

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις