ΚΑΙ ΑΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΗ ΣΚΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ 112!

 


Πλημμύρα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία περιοχές, που συνήθως είναι στεγνές, καλύπτονται από ποσότητες νερού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «οι πλημμύρες είναι ο πιο συχνός τύπος φυσικής καταστροφής και συμβαίνουν όταν μια υπερχείλιση νερού βυθίζει τη γη που είναι συνήθως ξηρή. Οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, με αποτέλεσμα απώλειες ζωών και ζημιές σε προσωπικές περιουσίες και κρίσιμες υποδομές δημόσιας υγείας.

Οι αιτίες των πλημμυρών είναι φυσικά φαινόμενα τα οποία δεν είναι σε θέση να τα ελέγξει κανείς. Πολύ σημαντικό ρόλο για τα αποτελέσματα ενός πλημυρικού φαινομένου έχει ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και  ο βαθμός των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο τοπίο. Οι ανθρώπινες επεμβάσεις που τροποποιούν τα περιβαλλοντικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του χώρου οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ροή κίνησης του νερού.  Οι κύριες αλλαγές στο περιβάλλον προέρχονται από την  αστικοποίηση ,την αποδάσωση τμημάτων της λεκάνης απορροής , την ευθυγράμμιση του ρου των ποταμών  ακόμα και την οικοδόμηση  σε ρέματα.  Την απορροή του νερού την επηρεάζουν και φυσικά χαρακτηριστικά της βροχόπτωσης όπως  η διάρκεια, η ένταση, το συνολικό ύψος και η κατανομή.

Οι πλέον πληττόμενες περιοχές διεθνώς είναι όσες έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές λόγω των φαινομένων διάβρωσης και κατολισθήσεων. Αποτέλεσμα είναι η έμφραξη των διόδων αποστράγγισης και η κατάκλιση των παραρεμάτιων περιοχών. Η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας όταν γίνεται αποσπασματικά, μπορεί να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα σε άλλες θέσεις της ίδιας περιοχής.

Η ανεξέλεγκτη επέκταση των πόλεων, οι αλλαγές χρήσεων γής και το μπάζωμα των υδατορευμάτων περιορίζει τις ελεύθερες επιφάνειες και κατ΄ επέκταση την απορρόφηση των υδάτων από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή αποχετευτικά δίκτυα να δημιουργούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η παρουσία αστικού πράσινου και η διατήρηση του υπάρχοντος είναι καίριας σημασίας καθώς τα δένδρα και το έδαφος έχουν την ικανότητα να λειτουργούν σα σφουγγάρι απορρόφησης για το νερό. Η ποσότητα του νερού που συγκρατεί ένα έδαφος 2 έως 3 ημέρες μετά από την διαβροχή του και όταν η ελεύθερη στράγγιση του είναι μηδενική ονομάζεται υδατοικανότητα. Το έδαφος, τα λουλούδια, τα δένδρα χρειάζονται το νερό και μπορούν να το απορροφούν μειώνοντας τη τελική ροή του. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με την άσφαλτο που είναι ένα σχεδόν αδιαπέραστο υλικό με αποτέλεσμα ανά σημεία να βλέπουμε καταστροφικές εικόνες. Μάλιστα σε μια έρευνα του 2013 , ότι τα δένδρα συγκρατούν τόσο παραπάνω νερό από την άσφαλτο ώστε η τελική απορροή του νερού μειώνεται εώς και 60%

Συνεπώς αντί να σπαταλάμε το σχεδιασμό μας κατά κύριο λόγω σε ενημερωτικά  μηνύματα : προσέχτε μη βγείτε από το σπίτι, φύγετε από το σχολείο πάνω σε θρανία, μην έχετε ρεύμα γιατί βρέχει, πάρτε κουβάδες για να μην πνιγείτε  μέσα στο σπίτι, στο μαγαζί ή στη σχολή σας καλό θα ήταν να υλοποιούμε έργα. Διαχρονικά δεν έχει γίνει κάτι σπουδαίο ώστε να εμποδίζονται τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα και στη πρωτεύουσα της χώρας. Οι δρόμοι κάνουν λακκούβες που επιτρέπουν τη δημιουργία τοπικών λιμνών  και τα πεζοδρόμια ανά σημεία είναι ξηλωμένα, σπασμένα ή σε μορφή  παζλ. Με απλά λόγια βασικές υποδομές του αστικού ιστού είναι ανύπαρκτες. Καλό θα ήταν σε συνέχεια της χθεσινής διεθνούς ημέρας φυσικών καταστροφών να ανοίξει ένας υπεύθυνος έστω το google για να αντλήσει σχετικές πληροφορίες σχεδιασμού και αντιμετώπισης φαινομένων που θα εμποδίζουν τη κυκλοφορία στη Πειραιώς με βάρκα  όταν βρέχει και την συνέχιση των μαθημάτων τις ημέρες με υψηλό ύψος βροχής χώρις να φοβούνται μαθητές, καθηγητές και παιδιά ότι θα πνιγούν με τη τελευταία τους στιγμή να είναι το άγχος για το πώς θα βγουν από ένα πλημμυρισμένο σχολείο.

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog



Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη, Περιβαλλοντολόγος

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις