Είναι οι γιορτές μιά περίοδος αυξημένης πίεσης για το περιβάλλον;


Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι για τους περισσότερους ανθρώπους μία περίοδος χαράς. Για πολλούς συνδέεται με τη συνάθροιση ανθρώπων που μπορεί να έχουν να δούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανταμώνουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι, για όλους να είναι οι στολισμοί που κάνουν ακόμα και τις πόλει λίγο πιο παραμυθένιες και για άλλους η ανυπομονεσία να αγοράσουν δώρα αλλά και να δεχτούν. Για πολύ λιγότερους η περίοδος αυτή ταυτίζεται με το να δώσεις χαρά σε κάποιον που πραγματικά το έχει ανάγκη. Πιο μεγάλο είναι το άγχος για το που θα περάσεις την αλλαγή του χρόνου και αν θα βρεις μπουκάλι στο αγαπημένο σου μαγαζί. 

Όλα αυτά αρκούν για να συνειδητοποιήσει κάποιος πως οι γιορτές έχουν μετατραπεί σε μία καταναλώτικη περίοδο όπου όλοι σπεύδουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν ακόμα και αχρείαστα πράγματα. Πολλά δώρα καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο. Ναι, η αγορά κινείται τη περίοδο  των γιορτών αλλά αυτό δε σημαίνει πως όσα αγοράζεις θα βρούν αξία στη καθημερινότητα σου. Σίγουρα έχεις και εσύ αγοράσει κάτι που ακόμα και τι στιγμή που το αγοράζεις αναρωτιέσαι που θα το βάλω και μετά λες δε πειράζει ας το πάρω γιορτές είναι. Το πιο πιθανό είναι να έχει καταλήξει σε ένα σημείο στη ντουλάπα σου και να το έχει βάλει μία ή ακόμα και καμία φόρα. Ακόμα μπορεί να έχεις αγοράσει κάτι και να έχεις ξεχάσει ακόμα και την ύπαρξη του ένω τη στιγμή που το αγόραζες να φάνταζε ιδανίκη. Έτσι, η κάθε μας δράση οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η παραγωγή όλο και περισσότερων αποβλήτων.

Ψωνίζεις για να κάνεις το καλύτερο γιορτινό τραπέζι αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες και τελικά πολλά εξ αυτών δε θα καταναλωθούν και θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Αν δεν μπορέσεις και έσυ φέτος να ξεφύγεις από την υπερβολική αγορά όσων χρειάζεσαι για το γιορτινό τραπέζι προσπάθησε να δώσεις μία ηθική αξία στο πλεόνασμα. Όποια ποσότητα σου περισέψει κράτα τη και δώστη σε κάποιον άστεγο της περιοχής σου, στο γείτονα που ξέρεις ότι περνάει μόνος του και πιο λιτά από σένα τις γιορτές ή άσε λίγο φαγάκι στα αδέσποτα τις γειτονιάς σου. Το νόημα των γιορτών είναι μάλλον αυτό. Και μόνο το βλέμμα που θα πάρεις θα είναι αρκετό για να νιώσεις το πνεύμα των χριστουγέννων. 

Κάποιες τέτοιες μικρές κινήσεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο καθώς θα βοηθήσεις να μην πεταχτούν δίχως λόγω μεγάλες ποσότητες φαγητού. Όσα βρίσκονται στο τραπέζι σου δε δημιουργήθηκαν μαγικά, απαιτούν πόρους και ενέργεια για να σε συντροφεύσουν. Αντίστοιχα όταν τα πετάς δεν εξαφανίζονται. Προσπάθησε να κλείσει αυτός ο κύκλος με τη προσφορά. Ίσως  του χρόνου προσπαθήσεις να είσαι πιο ακριβής με τις ποσότητες που χρειάζεται το γιορτινό σου τραπέζι. 

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog


Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη, Περιβαλλοντολόγος 
 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις