Tα βασικά σημεία γύρω από τη κυματική ενέργεια

 


Μία από τις ΑΠΕ είναι και η κυματική ενέργεια. Η αξιοποίηση της ενέργειας των θαλάσσιων κυμάτων έρχεται στο προσκήνιο ακόμα και με επενδύσεις μεγάλων ποσών. Το κυματικό δυναμικό φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να καλύψει αρκετούς μεγατόνους απαιτούμενων ποσοτήτων ενέργειας. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη ευρεσιτεχνία για την αξιοποίηση της τοποθετείται στο 1799 από  τον Pierre Girard και το γιο του οι όποιοι σχεδίασαν έναν τρόπο αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας για την μεταφορά και επεξεργασία ξυλείας (Ντάβαλης, 2016)

Τα θαλάσσια κύματα είναι μία από τις υψηλής πυκνότητας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλές μηχανές έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν την ενέργεια των θαλάσσιων κυμάτων. Ένας από τους δημοφιλείς μετατροπείς της ενέργειας των κυμάτων είναι η ταλαντευόμενη στήλη νερού ( Orejarena-Rondón et al., 2022). Η μέση κυματική ενέργεια είναι το άθροισμα της δυναμικής ενέργειας των μορίων του νερού που οφείλεται στην κατακόρυφη ταλάντωσή τους και της κινητικής ενέργειας που οφείλεται στην περιστροφική κίνηση των μορίων του νερού (Ντάβαλης, 2016)

Ο τύπος υπολογισμού της ροής κυματικής ενέργειας θα πρέπει να καθορίζεται από τον τύπο κύματος και ο τύπος κύματος καθορίζεται σύμφωνα με τις παραμέτρους των κυματικών συνθηκών (Wang and Liang, 2013 , σύμφωνα με τον Ji et al., 2021).

Η ενεργειακή πρόβλεψη συνδέεται στενά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τα έργα κυματικής ενέργειας. Επί του παρόντος, υπάρχουν άφθονες μελέτες σχετικά με τις προβλέψεις των ωκεάνιων και μετεωρολογικών στοιχείων. Ωστόσο, οι μελέτες για την πρόβλεψη της κυματικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιες (Zheng, 2021).

Η αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας σε πολλές περιπτώσεις είναι σύνθετη συνδυάζοντας αξιοποίηση ηλιακού και αιολικού δυναμικού. Τα κύματα άλλωστε εξαρτώνται άμεσα από την  ένταση του ανέμου. Ως προς την ενέργεια που θα παραχθεί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένα μέτωπο κύματος ενός χιλιομέτρου μπορεί να μεταφέρει περίπου 30 εκατομμύρια κιλοβάτ ενέργειας ετησίως. Ένας μόνο σημαντήρας έχει ισχύ 250 Κιλοβάτ μπορεί να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια επαρκή για την ηλεκτροδότηση 200 νοικοκυριών, οπότε οι δυνατότητες ενός ολόκληρου πάρκου είναι προφανείς.( www. e-nautilia.gr).Σύμφωνα με τον δρ. Σουκισιάν  Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών,  o ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος ηλιακός συλλέκτης και μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά  και μέσω αυτόυ μεταφέρεται τεράστια κινητική ενέργεια .Παράλληλα, σε ένα κόσμο που αποζητά λιγότερες εκπομπές διιιοξειδίου του λανθρακα η κυματική ενέργεια έχει σχεδόν μηδενικές (https://www.hcmr.gr/ )

Ενώ σύμφωνα με τον δρ. Σακουσιάν, Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι αποτελούν διαλείπουσες μορφές και είναι, ως σήμερα, μη αποθηκεύσιμες σε ευρεία κλίμακα (https://www.hcmr.gr/). «κυματική ενέργεια αυτή τη στιγμή θεωρείται ως μια αναξιόπιστη τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας με υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και τεχνική αδυναμία κάλυψης ενεργειακών αναγκών σε μεγάλη κλίμακα. (www. e-nautilia.gr) ». 


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog


Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη  




Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις