Δίψα- Η θεατρική παράσταση που τονίζει το πρόβλημα πρόσβασης σε καθαρό νερό



To νερό είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωής. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Γης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο πλανήτης αυτός χαρακτηρίζεται ως μπλε. Αν και ζούμε στο μπλε πλανήτη όπου το νερό είναι άφθονο πρέπει να τονίσουμε ότι η αφθονία αυτή αφορά το θαλασσινό νερό. Το πόσιμο νερό είναι ένα μικρό ποσοστό μόνο του συνόλου του διαθέσιμου νερού. Μάλιστα, αυτή η έλλειψη διαθεσιμότητας και πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμα και τον 21ο αιώνα, σε καθαρό πόσιμο νερό έχει δημιουργεί τόσο μεγάλη ανασφάλεια στο κόσμο ώστε να αναφέρεται ότι ο επόμενος πόλεμος θα αφορά τη πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. 

Με αυτή την αφορμή η θεατρική παράσταση Δίψα μας καλεί να φανταστούμε  πώς θα ήταν αν, αντί να ανοίγουμε τη βρύση, χρειαζόταν να έχουμε “φίλο τον καιρό” και να διανύουμε μίλια με μια βάρκα για να μπορέσουμε να πιούμε λίγες γουλιές νερό; 

Το έργο της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση που αφορά  την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα. Αντλώντας στοιχεία από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης, που ψηλαφεί τη δίψα του ανθρώπου και της γης, μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. Ένα ποιητικό, μουσικοκινητικό “ντελίριο” που ενορχηστρώνει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, τη γη και το πολύτιμο γλυκό νερό σε μια ιστορία αναμέτρησης του διψασμένου ανθρώπου με το πραγματικό και το φανταστικό.

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή και η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνυπάρχουν με ηχοτοπία του sound artist Ludwig Berger που δημιουργήθηκαν από τους ήχους υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στεγνού χώματος και ξερικών φυτών της Σίφνου. Πάνω σε αυτά χορογραφεί η Ειρήνη Αλεξίου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Σαχίνης μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις