Ευρωπαϊκή ημέρα Νatura 2000


Ίσως έχεις ακούσει για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Ξέρεις όμως τι είναι; Με απλό τρόπο στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσω να σου λύσω την απορία.  Όταν αναφερόμαστε σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Natura 2000 αναφερόμαστε σε ένα δίκτυο βασικών τόπων αναπαραγωγής και ανάπαυσης σπάνιων και απειλούμενων ειδών, καθώς και ορισμένων σπάνιων τύπων φυσικών οικοτόπων που προστατεύονται αυτοτελώς.

Το δίκτυο εκτείνεται στις 27 χώρες της ΕΕ, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Βασικός στόχος του δικτύου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των οικοσυστημάτων αυτών. Οι περιοχές επιλέγονται και προτείνονται από τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει, αξιολογεί και εγκρίνει αυτές τις προτάσεις. Μάλιστα,  18% της χερσαίας έκτασης της ΕΕ και πάνω από το 8% της θαλάσσιας έκτασης της εντάσσονται στο δίκτυο. Είναι αντιληπτό ότι το φυσικό περιβάλλον των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι πλούσιο και υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για τη προστασία του. 

Σημαντικό είναι ότι στις περιοχές Natura 2000 δεν αποκλείονται όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι η διαχείριση των περιοχών γίνεται με βιώσιμο τρόπο από οικολογική και από οικονομική άποψη. 

 Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Στην Ελλάδα, το δίκτυο προσφέρει προστασία σε συνολικά 299 είδη φυτών και ζώων, 177 είδη πτηνών και 89 τύπους οικοτόπων. Πρόκειται για μια πολύτιμη προστατευτική "ομπρέλα", καθώς η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα σε ευρωπαϊκό και παγκοσμίο επίπεδο. Παράλληλα, η βιοποικιλότητα της χώρας παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά ενδημισμού σε διάφορες ομάδες ειδών, όπως τα σαλιγκάρια (64,5%), τα ψάρια του γλυκού νερού (53,9%), τα ορθόπτερα (35,8%), τα φυτά (23%) κ.λπ.

Πέρσι, αν και δεν ήμασταν νικητές είχαμε τη τιμή να είμαστε υποψήφιοι στη κατηγορία της επικοινωνίας στα βραβεία Natura 2000. Μέσα από δράσεις ανάδειξης προβλημάτων για τη περιοχή των Αλυκών Κίτρους. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να βρείτε στο περσινό άρθρο μας εδώ

Βρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις