Ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται μετά από εκτεταμένες πυρκαγιές!





Οι πρόσφατες πυρκαγιές θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στο τοπίο και θα δημιουργήσουν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών για τα επόμενα χρόνια. Όσοι οικισμοί βρίσκονται κατάντη των καμένων περιοχών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό το φαινόμενο.  Οι πλημμύρες είναι ένας υπαρκτός φυσικός κίνδυνος στη χώρα. Στη δε Αθήνα μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη Πάρνηθα και δεδομένης της ανυπαρξίας πρασίνου στον αστικό ιστό ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα!

Πολλές είναι οι περιοχές που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών που έκαψαν μεγάλες εκτάσεις δασών στην περιοχή τους. Μάλιστα, ο κίνδυνος πλημμύρας παραμένει σημαντικός για έως και πέντε χρόνια μετά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. 

Κατά τη διάρκεια κανονικών συνθηκών, η βλάστηση βοηθά στην απορρόφηση του νερού της βροχής. Ωστόσο, μετά από μια έντονη πυρκαγιά, η καμένη βλάστηση και το απανθρακωμένο έδαφος σχηματίζουν ένα υδροαπωθητικό στρώμα (όπως το οδόστρωμα), εμποδίζοντας την απορρόφηση του νερού. Η ποσότητα του νερού πριν την αλλοίωση του δάσους θα συγκρατούνταν από το έδαφος και το ριζικό σύστημα των δένδρων. Μετά τη πυρκαγιά όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Έτσι κατά την επόμενη βροχόπτωση, το νερό "τσουλάει" στο έδαφος και φυσικά όσο υψηλότερη είναι η  κλίση του εδάφους τόσο μεγαλύτερη είναι η ροή του νερού και συνεπώς και ο κίνδυνος πλημμύρας. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται κατάντη των καμένων περιοχών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας.

Για οποιαδήποτε καμένη περιοχή, χρειάζονται πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις για να προκληθούν πλημμύρες από ό,τι πριν από την πυρκαγιά. Ακόμη και μέτριες βροχοπτώσεις ή έντονη βροχή για μικρό χρονικό διάστημα πάνω από μια καμένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες με αρνητικές επιπτώσεις. Οι πλημμύρες αυτές θέτουν σε κίνδυνο ιδιοκτησίες που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλείς από αυτό το φαινόμενο. Μαζί με το νερό που δε συγκρατείται από τα δάση λόγω της φωτιάς μαζί του παρασύρονται υλικά όπως  πεσμένα δέντρα, χαλίκια και μεγάλες ποσότητες λάσπης από το έδαφος που πριν συγκρατούνταν. Η παράσυρση τους μπορεί με τη σειρά της να δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα. 


Βρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις