Κουλ φωτο με καφεδάκι στη παραλία! Το ποτηράκι το μάζεψες;
Όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι με ανυπομονησία για μία βουτιά στη παραλία. Καρτερούμε να επισκεφτούμε τα νησιά και να φωτογραφηθούμε στις παραλίες και στα όμορφα σημεία τους. Συντροφεύουμε το μπάνιο μας με ένα καφεδάκι, ένα χυμό, ένα αναψυκτικό. Πολλές φορές βγάζουμε φωτογραφίες κρατώντας τα στο χέρι δίνοντας μία πιο κουλ χροιά για το story από το νησί με #summer κλπ.
Όταν περπατάμε κατά μήκος της παραλίας, δεν θέλουμε να παλεύουμε με τα σκουπίδια. Πρωί λοιπόν του Ιούλη και καθώς χθες είδαμε πολλά σκουπίδια στην αγαπημένη μας παραλία αποφασίσαμε σήμερα να φέρουμε μία σακούλα να δούμε τι θα πιάσουμε. Προς μεγάλη μου έκπληξη τα σκουπίδια της προηγούμενης ημέρας ήταν ακόμα εκεί και είχαν παρέα και άλλα. Η σκουπιδοπαρέα όσο πάει και μεγαλώνει! Κάποιοι είχαν απολαύσει βραδινό άραγμα στη παραλία με πίτσες, μπυρίτσες και αναψυκτικά αλλά προφανώς μετά τη καλοπέραση αποφάσισαν ότι δεν τα είχανε μαζέψει.
Μετά την βουτιά και το κολύμπι στο Καλό Λιβάδι έπιασα τη σακούλα για να τα μαζέψω. Μέσα σε περίπου είκοσι λεπτά η σακούλα είχε σχεδόν γεμίσει. Τι είχε η σακουλίτσα; Αναψυκτικά, ποτήρια καφέ, καλαμάκια, γόπες, κουτιά από τσιγάρα, αποτσίγαρα, πλαστικές σακούλες, καπάκια από μπύρες, περιτυλίγματα από παγωτό και ένα χαρακτηριστικό κυπελάκι παγωτού για παιδάκια (αυτό που έχει και ένα δωράκι έκπληξη). Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά συλλέχθηκαν τόσα πράγματα από ένα μικρό μόνο κομμάτι της παραλίας.
Ωστόσο, λίγη σημασία έχει όμως να αναλύσουμε και άλλο το κρυμμένο θησαυρό της ημέρας. Πιο μεγάλη σημασία έχει ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και δεν αλλάζει. Και δεν είναι μία στάση που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη παραλία ή μόνο τη Μύκονο. Εμείς οι άνθρωποι επιλέγουμε και αφήνουμε πίσω μας τα σκουπίδια όταν δεν έχουμε την αίσθηση της ιδιοκτησίας. Αυτός είναι και ο λόγος που περιοχές όπως τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και οι παραλίες έχουν πολύ περισσότερα σκουπίδια από ότι οι αυλές μας και τα σπίτια μας. Γιατί; Μα γιατί εκεί θεωρούμε ότι είναι κάτι δικό μας. Αλλά η παραλία στην οποία απολαμβάνουμε το μπάνιο μας δεν είναι δικιά μας;
Και αν δεν είναι τότε πότε φτάνει να είναι; Όταν δεν έχουμε πρόσβαση στη παραλία τότε αποκτάμε ένα παράπονο, ένα αίσθημα που φωνάζει μα δεν είναι κατάσταση αυτή έχουμε όλη δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη παραλία. Όταν όμως είναι να συλλέξουμε τα σκουπίδια εκεί το πράγμα έρχεται να αλλάξει. Μα δεν έχει κάδο. Μα δεν έχουν φροντίσει. Μα ο δίπλα τα άφησε. Μα το μαγαζί τα πετάει. Όλα είναι λοιπόν θέμα οπτικής! Ωστόσο, αν ρωτήσεις τους ανθρώπους οι περισσότεροι θα σου πουν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι για την κατάσταση της κοινότητάς τους και εύχονται να ήταν πιο καθαρή.
Συχνά, οι άνθρωποι πετάνε σκουπίδια απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων κοντά τους. Αντί να μεταφέρουν τα σκουπίδια μέχρι το κάδο όταν θα φύγουν από τη παραλία αποφασίζουν ότι είναι ευκολότερο να τα αφήσουν πίσω τους. Έτσι, όταν αυτή η απόφαση λαμβάνεται από πολλά άτομα μαζί η παραλία από μία όαση καταλήγει ένας νέος σκουπιδότοπος. Είναι πολύ ευκολότερο όλοι μας να απομακρύνουμε τα σκουπίδια μας μετά την επίσκεψη μας παρά να περιμένουμε να εξαφανιστούν ως δια μαγείας ή να μαζευτούν από κάποιον ή κάποιους άλλους. Αν δεν τα μεταφέρουμε σε κάποιο κάδο εκείνη την ώρα η πιθανότητα συλλογής μειώνεται σημαντικά. Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι διστάζουν να απομακρύνουν τα απορρίμματα από τις παραλίες λόγω ανησυχιών για την υγιεινή (Ακούς: συχνά σιγά μη μαζέψω αυτό από κάτω, άστο είναι βρώμικο, δεν είμαι σκουπιδιάρης κανενός). Ωστόσο, δεν διστάζουν για τους ίδιους λόγους να αφήσουν κάθε λογής σκουπίδι πίσω τους. Ποιος θα μου εξηγήσει και μένα και μας πως σκέφτεται τελικά ο άνθρωπος!
Μέχρι να μάθω λοιπόν πως σκέφτεται το πλάσμα αυτό που λέγεται άνθρωπος ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε αυτά τα βασικά πραγματάκια. Όταν βρισκόμαστε στην παραλία:
- Πετάμε τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης .
- Έχουμε μαζί μας μια σακούλα, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας αν δεν υπάρχουν κοντά κάδοι ώστε να μην παρασυρθούν από τον αέρα στη διάρκεια της παραμονής μας.
- Εάν τα παιδιά μας χρησιμοποιούν πάνες δε τις αφήνουμε στη παραλία
- Εάν καπνίζουμε δεν θάβουμε ως άλλο κρυμμένο θησαυρό το απότσιγαρο μας στην άμμο.
- Επιλέγουμε κάποια επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, όπως ποτήρια και μπουκάλια για να αποφύγουμε όλο αυτό το σκουπιδαριό των αντικειμένων μίας χρήσης.
Βρείτε μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
στο Instagram: @envgrblog
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου