Λίγα ζώα έχουν τόσους haters όσους τα κουνούπια.
Το καλοκαίρι φέρνει πολλές νέες εμπειρίες, στιγμές χαλάρωσης και μία νέα διάθεση. Φέρνει όμως και έναν επισκέπτη που δε τον εκτιμούμε. Ο λόγος για τα κουνούπια. Λίγα ζώα στη Γη έχουν τόσους haters όσους τα κουνούπια. Ο χαρακτηριστικός ήχος τους την ώρα που κοιμάσαι ίσως είναι ο πιο εκνευριστικός ήχος του καλοκαιριού.
Τα θηλυκά κουνούπια είναι εκείνα που μας τσιμπάνε. Τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να βρουν μια πηγή αιμοληψίας με διάφορους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας την κίνηση και τα έντονα χρώματα, μυρίζοντας διάφορες οσμές, όπως το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται κατά την αναπνοή, το γαλακτικό οξύ που απελευθερώνεται με τον ιδρώτα και αντιλαμβανόμενα τη θερμότητα. Η απόσταση που μπορεί να ανιχνεύσει ένα κουνούπι τα προαναφερθέντα ποικίλει από λιγότερο από του 1 μέτρου έως και 10-15 μέτρα.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια διαθέτουν τα απαραίτητα μέρη του στόματος για την αναρρόφηση αίματος. Το θηλυκό μπορεί να χρησιμοποιήσει το μακρύ, αιχμηρό και οδοντωτό τμήμα του στόματός του για να διεισδύσει σχεδόν ανεπαίσθητα στο δέρμα. Κατά το τσίμπημα με την προβοσκίδα τους, καρφώνουν δύο σωλήνες στο δέρμα: ο ένας για να εγχύσουν ένα ένζυμο που αναστέλλει την πήξη του αίματος- ο άλλος για να ρουφήξουν αίμα στο σώμα τους. Το σάλιο περιέχει τόσο ένζυμα που δρουν ως παυσίπονα όσο και αντιπηκτικά που εμποδίζουν την πήξη του αίματος, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τυχόν ιούς ή παράσιτα που έχει πάρει. Χρησιμοποιούν το αίμα όχι για τη δική τους διατροφή αλλά ως πηγή πρωτεΐνης για τα αυγά τους. Για τροφή, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά τρώνε νέκταρ και άλλα φυτικά σάκχαρα.
Εκτός από την ενόχληση που προκαλούν τα κουνούπια είναι φορείς, ορισμένων από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας και αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό στον αγώνα κατά των παγκόσμιων μολυσματικών ασθενειών. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια προκαλούν εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με δυσανάλογες επιπτώσεις στα παιδιά και τους ηλικιωμένους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, αλλά τα μέλη τριών φέρουν την κύρια ευθύνη για την εξάπλωση των ανθρώπινων ασθενειών. Τα κουνούπια Anopheles είναι το μόνο είδος που είναι γνωστό ότι μεταφέρει την ελονοσία. Τα κουνούπια Culex μεταφέρουν την εγκεφαλίτιδα, τη φιλαρίαση και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και τα κουνούπια Aedes μεταφέρουν το κίτρινο πυρετό. Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες με διάφορους τρόπους. Στην περίπτωση της ελονοσίας, τα παράσιτα προσκολλώνται στο έντερο ενός θηλυκού κουνουπιού και εισέρχονται στον ξενιστή καθώς αυτό τρέφεται. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός, ένας ιός εισέρχεται στο κουνούπι καθώς τρέφεται με έναν μολυσμένο άνθρωπο και μεταδίδεται μέσω του σάλιου του κουνουπιού σε ένα επόμενο θύμα.
Πολλές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια στον άνθρωπο υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, αλλά η σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο έγινε το 1987. Στις 20 Αυγούστου 1897, ο Ρόναλντ Ρος, ένας Βρετανός ιατρός, διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ κουνουπιών και ελονοσίας αφού ανακάλυψε το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία στον ιστό του στομάχου ενός θηλυκού κουνουπιού Anopheles. Τρία χρόνια αργότερα, το 1900 το κουνούπι επιβεβαιώθηκε ως φορέας του κίτρινου πυρετού.
Βρείτε μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου