Ήξερες ότι περισσότερο από το μισό οξυγόνο που αναπνέεις παράγεται στη θάλασσα;


 

Η Posidonia Oceanica είναι ένας από τους αρχαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι ίσως υπήρχε και 200.000 χρόνια πριν. Τι είναι όμως; Πρόκειται για ένα θαλάσσιο φυτό που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζει λιβάδια σε βάθος μέχρι και  40 μέτρων. Αν και στο μυαλό όλων τα δάση είναι ο μεγάλος πνεύμονας της Γης, στη πραγματικότητα τα λιβάδια της ποσειδωνίας είναι εκείνα που μας παρέχουν περισσότερο από το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε!

Η Posidonia oceanica έχει χαρακτηριστεί ως "πνεύμονας της Μεσογείου" επειδή είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές οξυγόνου για τα παράκτια ύδατα. O πληθυσμός της στη Μεσογείο παράγει 14- 20 λίτρα οξυγόνου ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε μέρα. Είναι ενδημικό είδος της Μεσογείου Θάλασσας και  καλύπτει μεταξύ 25.000 και 50.000 km2 των παράκτιων περιοχών, που αντιστοιχεί στο 25% του πυθμένα της θάλασσας σε βάθος μεταξύ 0 και 40 μέτρων. Όταν εντοπίζεται αποτελεί δείκτη της συνολικής ποιότητας των παράκτιων υδάτων, καθώς είναι πολύ ευαίσθητη στη ρύπανση και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε καθαρά νερά.

Παράλληλα, δεσμεύει σημαντικές ποσότητες CO2, εμπλουτίζει τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, παρέχει καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για πολυάριθμους θαλάσσιους οργανισμούς και προστατεύει το βυθό και τις ακτές από τη διάβρωση. Επιπλέον, τα λιβάδια της ποσειδωνίας λειτουργούν ως «παγίδες» των αιωρούμενων σωματιδίων, αποτελώντας φυσικά φίλτρα καθαρισμού και συμβάλλοντας στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων του ιζήματος και της στήλης του νερού. Το ιδιαίτερο ριζικό τους σύστημα σε συνδυασμό με το πυκνό και ανθεκτικό φύλλωμα της ποσειδωνίας, λειτουργούν ως πανίσχυροι κυματοθραύστες, απορροφώντας ένα σημαντικό ποσοστό της προσπίπτουσας κυματικής ενέργειας στην παράκτια ζώνη.  Τα φύλλα της  μπορεί να έχουν ύψος πάνω από 2 μέτρα και πλάτος έως και 20 μέτρα. Με αυτό το τρόπο σχηματίζουν συμπαγείς και ανθεκτικές δομές κατά μήκος των ακτών που παρέχουν πολύ αποτελεσματική προστασία από τη διάβρωση.

Ωστόσο, παρά τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία της σε ευρωπαϊκό κινδυνεύει σοβαρά να εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια. Τα λιβάδια ποσειδωνίας μειώνονται σε πολλά μέρη της Μεσογείου εξαιτίας της ρύπανσης, της παράκτιας ανάπτυξης (πχ αστικές και λιμενικές υποδομές), των αλιευτικών δραστηριοτήτων και της πρόσδεσης πλοίων που σαρώνουν τα φυτά με τις άγκυρες και τις αλυσίδες τους.

Στην Ελλάδα, παρόλο που έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο θέμα αυτό, περίπου το 80% των  λιβαδιών ποσειδωνίας της χώρας παραμένει αχαρτογράφητο. Μόνο ένας μικρός αριθμός λιβαδιών έχει χαρτογραφηθεί - κυρίως σε περιοχές που προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά απαιτείται να επικαιροποιηθούν. 


 Βρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις