Αποδομώντας το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων



 Γνωρίζατε ότι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πηγαίνει στα σκουπίδια; Αυτό είναι το εντυπωσιακό ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων τόνων τροφίμων κάθε χρόνο, αρκετό για να θρέψει ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό δύο φορές. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι τεράστιος.

Η σπατάλη τροφίμων δεν αφορά μόνο τα αποφάγια και τα υπολείμματα- έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον πλανήτη μας. Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε επίσης τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους: νερό, ενέργεια και γη.  Τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται ποτέ καταναλώνουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και τελικά σπαταλιέται ισοδυναμεί με την ετήσια ροή του Βόλγα, του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης.   Όταν τα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως απόβλητα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Τα απορρίμματα τροφίμων στις χωματερές αποσυντίθενται και παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά το δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη.

Παράλληλα,  η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντική οικονομική απώλεια για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Εκτιμάται ότι το παγκόσμιο κόστος της σπατάλης τροφίμων ανέρχεται σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Μάλιστα, εμείς ως  καταναλωτές, διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο σε αυτή την κρίση. Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για σημαντικό μέρος των αποβλήτων τροφίμων. Κάνουμε υπερβολικές αγορές, δε κατανοούμε τις ημερομηνίες λήξης και μερικές φορές απορρίπτουμε απολύτως καλά τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή δεν φαίνονται τέλεια. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται έτσι. Ενώ τα τρόφιμα σπαταλούνται με ανησυχητικούς ρυθμούς, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια και πείνα.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο, αλλά να θυμάστε ότι μικρές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές Κάθε τρόφιμο που σώζεται από τα σκουπίδια είναι ένα βήμα προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση τροφίμων- αφορά τη διάσωση του πλανήτη μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να μειωθεί η σπατάλη αυτή. Οι επιλογές μας και η στάση μας σε καθηημερινή βάση είναι ικανές να φέρουν την αλλαγή στο αποτύπωμα των πράξεων μας. 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις