Καφές: μία λέξη χίλια συναισθήματα! #butfirstcoffee


 

Ξυπνάς ο ήλιος μόλις αρχίζει να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα και το άρωμα του είναι η μυρωδιά που περιμένεις για να ξεκινήσει καλά η μέρα! Για πολλούς από εμάς, αυτή η σκηνή είναι συνώνυμη της άνεσης και της χαράς. Ο καφές έχει την ικανότητα να αφυπνίζει τις αισθήσεις μας, να ενισχύει τη διάθεσή μας και να δίνει νόημα στη μέρα μας. Έτσι,  δεν είναι  παράλογο που έχουμε μια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό αυτού του αγαπημένου ροφήματος. Η 1η του Οκτώβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Καλό μήνα και καλή απόλαυση στο ρόφημα που ζεσταίνει τις καρδιές μας και δίνει ώθηση στα πρωινά μας.

Πέρα από την υπέροχη γεύση και το απολαυστικό άρωμα, ο καφές έχει καταφέρει να συνδέει τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα το καφεδάκι είναι το σημείο συνάντησης για να πούμε τα νέα μας και να συναντηθούμε! Είτε μοιράζεστε ένα φλιτζάνι με έναν φίλο,  είτε απολαμβάνετε ένα ζεστό ρόφημα σε μια κρύα μέρα,  είτε πίνετε το κρύο καφεδάκι σας στη παραλία ο καφές έχει τη δύναμη να ανεβάζει το πνεύμα μας και να δημιουργεί ουσιαστικές συνδέσεις. 

Ας δούμε τη περιβαλλοντική πλευρά αυτών των κόκκων που όλοι αγαπάμε!

 Η καλλιέργεια καφέ οδηγεί συχνά σε αποψίλωση των δασών, ιδίως σε περιοχές με υψηλή παραγωγή καφέ. Τα δάση αποψιλώνονται για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες καφέ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας και διαταραχή των οικοσυστημάτων. Η παραγωγή καφέ αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποψίλωσης των δασών. Σε ορισμένες χώρες παραγωγής καφέ, έως και το 90% της αποψίλωσης των δασών αποδίδεται στην καλλιέργεια καφέ.

Καθώς τα δάση αποψιλώνονται για τη καλλιέργεια καφέ, πολλά ενδημικά είδη φυτών και ζώων χάνουν τα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας και να απειλήσει απειλούμενα είδη. Μάλιστα, ο καφές καλλιεργείται σε πολλά hotspots βιοποικιλότητας. Για παράδειγμα, η Κολομβία, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός καφέ, φιλοξενεί πάνω από 59.000 είδη φυτών και περίπου 1.900 είδη πτηνών. Συνεπώς είναι εύκολα κατανοητό ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα για τη προστασία τους.

Η καλλιέργεια του καφέ απαιτεί σημαντικές ποσότητες νερού. Οι αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης του νερού είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό αυτών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Χρειάζονται περίπου 140 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός μόνο φλιτζανιού καφέ, συμπεριλαμβανομένου του νερού που απαιτείται για την καλλιέργεια των κόκκων καφέ και την επεξεργασία τους. Επιπλέον, για κάθε κιλό παραγόμενου καφέ, μπορεί να υπάρχουν 1 έως 2 κιλά αποβλήτων πολτού. Η σωστή διάθεση και ανακύκλωση των αποβλήτων καφέ είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι  κατά μέσο όρο, η συμβατική καλλιέργεια καφέ χρησιμοποιεί περίπου 2,2 κιλά συνθετικών φυτοφαρμάκων ανά στρέμμα προσθέτωντας μία επιπλέον πίεση στο φυσικό περιβάλλον.

Το αποτύπωμα άνθρακα ενός φλιτζανιού καφέ ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως οι μέθοδοι παραγωγής, η μεταφορά και η παρασκευή. Κατά μέσο όρο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με ένα μόνο φλιτζάνι καφέ μπορεί να κυμαίνονται από 0,14 έως 0,7 κιλά CO2. Η μεταφορά του καφέ από τις χώρες παραγωγής στις αγορές των καταναλωτών συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το 2019, η μεταφορά του καφέ αντιστοιχούσε σε περίπου 2,4 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για την παραγωγή καφέ. Η παραγωγή καφέ είναι ευαίσθητη στις αλλαγές του κλίματος. Οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και τα πρότυπα βροχοπτώσεων μπορούν να επηρεάσουν τις αποδόσεις και την ποιότητα του καφέ. Η κλιματική αλλαγή  επηρεάζει επίσης τις περιοχές καλλιέργειας καφέ δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων. Έως το 2050, εκτιμάται ότι έως και το 50% των σημερινών περιοχών παραγωγής καφέ μπορεί να καταστούν ακατάλληλες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις