CSI Environment- Το Τμήμα Περιβάλλοντος στο Athens Science Festival
Με τον τίτλο CSI Environment το περίπτερο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποδέχτηκε τους μαθητές για να τους εξηγήσει τι κάνει ένας περιβαλλοντολόγος. Οι περιβαλλοντολόγοι μπορούν να εξιχνιάζουν «εγκλήματα»; Μέσα από τη δράση ήταν εφικτό να εξηγηθεί σε μικρούς και μεγάλους πως αξιοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να εντοπίσουμε περιβαλλοντικά εγκλήματα και να ερμηνεύσουμε περιβαλλοντικά στοιχεία.
Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι βρέθηκαν και πάλι στο περίπτερο του Τμήματος για την υποστήριξη της δράσης. Το «CSI: Environment» συνοδευόταν από τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της ρύπανση στο πεδίο, τη καταγραφή της βιοποικιλότητα μιας περιοχής, την εξέταση των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τι άλλο μάθαμε;Τι μας δείχνει ένα στερεοσκόπιο και τι ένα μικροσκόπιο; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Οι μαθητές όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να δουν και να κατανοήσουν τι βλέπουμε μέσα από τα δύο αυτά όργανα και να εντυπωσιαστούν με τις απεικονίσεις τους.
Επίσης, οι μικροί και μεγάλοι μαθητές έμαθαν για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και το τρόπο που λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα. Εσύ ήξερες ότι η ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του τηλεφώνου σου αυξάνεται όταν καλείς κάποιον; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το κινητό μας δίνει σήμα στη κεραία για να συνδεθούμε με τον αριθμό που καλούμε.
Πως μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία ενός δένδρου; Σε μια τομή του κορμού, ο αριθμός των ομόκεντρων αυξητικών δακτυλίων μάς δείχνει την ηλικία του. Μάλιστα, κάθε δακτύλιος αντιστοιχεί στη αύξηση του δέντρου σε διάστημα ενός έτους. Το πάχος των δακτυλίων ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τη χρονιά που σχηματίστηκαν. Έτσι, στη διάρκεια μιας χρονιάς που οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δέντρου, σχηματίστηκε ένας καλά ανεπτυγμένος δακτύλιος. Αντίθετα, σε χρονιά που επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες σχηματίστηκε ένας λεπτός δακτύλιος.
Ρωτώντας τους μαθητές τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον όλα τα παιδιά απάντησαν ανακύκλωση. Μιλήσαμε για τα σκουπίδια, για τους τρόπους που πρέπει να τα διαχειριζόμαστε και συζητήσαμε τους τρόπους που μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία τους. Εντοπίσαμε το πιο συχνό υλικό μίας χρήσης γύρω μας , το πλαστικό και μάθαμε ότι πλέον έχουν ανιχνευτεί μικροπλαστικά ακόμα και στο ανθρώπινο αίμα.
Βρείτε μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου