Η επίδραση της αστικοποίησης στο κύκλο του νερού


 Η αστικοποίηση έχει βαθιές επιπτώσεις στον κύκλο του νερού, μεταβάλλοντας τη φυσική ροή του νερού και παρουσιάζοντας μια σειρά από προκλήσεις για τη διαχείριση των υδάτων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ακολουθούν επτά βασικοί τρόποι με τους οποίους η αστικοποίηση επηρεάζει τον κύκλο του νερού

 Μία από τις πιο αισθητές επιπτώσεις της αστικοποίησης είναι η αύξηση των αδιαπέρατων επιφανειών, όπως οι δρόμοι, τα κτίρια και οι χώροι στάθμευσης. Το νερό της βροχής δεν μπορεί να διεισδύσει σε αυτές τις επιφάνειες, με αποτέλεσμα την αύξηση της απορροής. Αυτή η ταχεία απορροή μπορεί να οδηγήσει σε αστικές πλημμύρες, διάβρωση και καθίζηση των υδάτινων σωμάτων.  Η αυξημένη απορροή από τις αστικές περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή των προτύπων ροής των ρευμάτων. Τα ρέματα μπορεί να παρουσιάζουν υψηλότερες ροές αιχμής κατά τη διάρκεια καταιγίδων και χαμηλότερες ροές βάσης κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Αυτό μπορεί να διαταράξει τα υδάτινα οικοσυστήματα και να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών στα κατάντη.

 Καθώς οι αστικές περιοχές επεκτείνονται, τα φυσικά τοπία και η βλάστηση αντικαθίστανται από αδιαπέραστες επιφάνειες. Αυτό μειώνει την ποσότητα νερού που μπορεί να διεισδύσει στο έδαφος, να εμπλουτίσει τα υπόγεια ύδατα και να διατηρήσει τη βασική ροή σε ποτάμια και ρέματα. Η στάθμη των υπόγειων υδάτων μπορεί να μειωθεί, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα του νερού. Η αστικοποίηση εισάγει ρύπους όπως πετρέλαιο, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα στην απορροή. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του νερού σε ποτάμια, λίμνες και παράκτιες ζώνες, βλάπτοντας την υδρόβια ζωή και καθιστώντας τις πηγές νερού μη ασφαλείς για κατανάλωση.

Η αστικοποίηση οδηγεί συνήθως σε αυξημένη ζήτηση νερού για πόση, αποχέτευση, βιομηχανία και άρδευση. Αυτή η αυξημένη ζήτηση μπορεί να ασκήσει πίεση στους υδάτινους πόρους, οδηγώντας σε υπερεκμετάλλευση από ποτάμια, λίμνες και υδροφορείς, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν δυνητικά αυτές οι πηγές. Πολλές αστικές περιοχές διαθέτουν συνδυασμένα συστήματα αποχέτευσης που συλλέγουν τόσο τα λύματα όσο και την απορροή των ομβρίων υδάτων. Κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, τα συστήματα αυτά μπορεί να υπερφορτωθούν, οδηγώντας σε υπερχείλιση λυμάτων σε ποτάμια και παράκτια ύδατα, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ποιότητα των υδάτων και τη δημόσια υγεία.


Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog




Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις