22 Σεπτεμβρίου- Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο





Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, έχει ως στόχο να προάγει βιώσιμες μορφές μετακίνησης και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του αυτοκινήτου στην υγεία και το περιβάλλον. Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2021). Στην Ελλάδα, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% των εκπομπών αυτών (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 2020).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, οι πόλεις με υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας αυτοκινήτων παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) να ξεπερνούν τα 50 μg/m³, όταν η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση είναι 40 μg/m³ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2021). Αυτή η ρύπανση συνδέεται με τη κλιματική αλλαγή, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η επίπτωση της ρύπανσης στην υγεία είναι εξίσου ανησυχητική. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (Gonzalez et al., 2020). Η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων μπορεί να μειώσει τα ποσοστά αυτά, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και την υγεία των πολιτών.

Η προώθηση βιώσιμων μορφών μετακίνησης, όπως η ποδηλασία και το περπάτημα, δεν συμβάλλει μόνο στη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιοαγγειακών παθήσεων κατά 30% (World Health Organization, 2020). Επίσης, η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως οι ποδηλατικοί αγώνες και οι περιπάτοι ενισχύει τη κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινότητα.

Η συμμετοχή στην Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο μπορεί να είναι διασκεδαστική και δημιουργική. Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις επιλογές μας και τις συνέπειές τους στο περιβάλλον και την υγεία μας. Με την προώθηση βιώσιμων μορφών μετακίνησης, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη.


Βιβλιογραφία

1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (2021). *European Green Deal*. [https://ec.europa.eu/green-deal](https://ec.europa.eu/green-deal)

2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (2020). *Εκπομπές CO2 από τις Μεταφορές*. [https://ypen.gr](https://ypen.gr)

3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. (2021). *Air Quality Guidelines*. [https://who.int](https://who.int)

4. Gonzalez, A., et al. (2020). *Impact of Air Pollution on Health*. Environmental Research Letters, 15(9).

5. World Health Organization. (2020). *Physical Activity and Health*. [https://who.int](https://who.int)



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις