Εργαστήριο "Κάθε πιάτο λέει μια ιστορία" στο Γυμνάσιο Άνω Μεράς Μυκόνου

 

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές να έχει ξεκινήσει, πραγματοποιήσαμε ένα ξεχωριστό εργαστήριο στο Γυμνάσιο Άνω Μεράς Μυκόνου. Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε μαζί με τους μαθητές τη διαδρομή των τροφίμων, από το σημείο παραγωγής μέχρι το πιάτο μας, αλλά και να αναλογιστούμε πώς έχουν αλλάξει οι συνήθειες κατανάλωσης και συσκευασίας με την πάροδο του χρόνου.

Ξεκινήσαμε με μία συζήτηση που  μας γέμισε νοσταλγία και προβληματισμό. Πώς ήταν η καθημερινότητα με τα μικρά μπακάλικα στις γειτονιές παλιά; Τι υλικά χρησιμοποιούσαμε τότε και πώς αυτά έχουν εξελιχθεί σήμερα, στην εποχή των μεγάλων σούπερ μάρκετ; Οι μαθητές μοιράστηκαν ιστορίες από τους γονείς και τους παππούδες τους, ανακαλώντας εικόνες από εποχές όπου η τοπικότητα και η απλότητα κυριαρχούσαν.

Η συζήτηση σύντομα μας οδήγησε σε ένα άλλο καίριο ερώτημα: Τι διαδρομή κάνει ένα τρόφιμο για να φτάσει από το χωράφι στο πιάτο μας; Αναλύσαμε τη διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς και συσκευασίας, ενώ εξετάσαμε τη σημασία της βιωσιμότητας και της επιλογής υλικών που προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες για να αποτυπώσουν με τη φαντασία τους το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό τους σε ζωγραφιές. Οι εικόνες τους ζωντάνεψαν χρώματα και γεύσεις από καθημερινά γεύματα, ενώ αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για μια ακόμη πιο δημιουργική δραστηριότητα. Κάθε ομάδα έπρεπε να συνθέσει ένα σενάριο για τα τρόφιμα που απεικονίζονταν στα πιάτα τους. Από ποια χώρα προέρχεται το κάθε υλικό; Από πού το αγοράσαμε; Σε τι υλικό ήταν συσκευασμένο; Οι συζητήσεις που ακολούθησαν ανέδειξαν την πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, αλλά και τη σύνδεση του καθημερινού μας τραπεζιού με τον παγκόσμιο χάρτη.



Το εργαστήριο αυτό δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά μια εμπειρία που άνοιξε τα μάτια των μαθητών σε θέματα διατροφής, βιωσιμότητας και παγκοσμιοποίησης. Μέσα από τη ζωγραφική, τη συζήτηση και τη φαντασία, συνδυάσαμε γνώση και δημιουργικότητα, φωτίζοντας το ταξίδι των τροφίμων που συχνά θεωρούμε δεδομένο. Με το κλείσιμο του εργαστηρίου, αφήσαμε το σχολείο γεμάτοι ενθουσιασμό και ελπίδα ότι αυτοί οι μαθητές θα γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, που θα εκτιμούν περισσότερο τη σημασία του "από πού έρχεται" το κάθε προϊόν που επιλέγουν.


Αν θέλετε να σχεδιάσουμε παρόμοιες δράσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο www.4env.gr 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις