Τα πάρκα αποτελούν ζωτικό μέρος κάθε κοινότητας




Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων είναι μια ημέρα αφιερωμένη στις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης. Ο εορτασμός της ξεκίνησε το 1999 από την Ομοσπονδία Europarc. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία το 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία. 

Τα πάρκα αποτελούν ζωτικό μέρος κάθε κοινότητας. Η άμεση έκθεση στη φύση έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών καθώς και στην ψυχική υγεία όλων. Μάλιστα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και δέκα λεπτά σε ένα πάρκο ή σε μια περιοχή πρασίνου εντός αστικού ιστού αρκούν για να μειωθεί αισθητά το άγχος.

Πάρκα, άλση, εθνικά πάρκα, πάρκα τσέπης. Διαφορετικές λέξεις που αναφέρονται σε πράσινες εκτάσεις διαφορετικής δομής και οικολογικής αξίας. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη αστικού πρασίνου. Ωστόσο, στην Αθήνα τη πρωτεύουσα μίας ευρωπαικής κατά τα άλλα χώρας επικρατεί το γκρι και το τσιμέντωμα παντού έναντι των πάρκων που βλέπεις αλλού. Το αλλού αυτό δεν αναφέρεται μόνο σε άλλες χώρες αλλά και σε άλλες πόλεις εντός της Ελλάδας. 

Στην Ελλάδα ιδιαίτερα τέτοια τοπία είναι τα εθνικά πάρκα. Ως εθνικά πάρκα, χερσαία, θαλάσσια ή μικτού χαρακτήρα, χαρακτηρίζονται οι μεγάλες σε έκταση φυσικές ή ημιφυσικές περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα οικολογικές λειτουργίες ευρείας κλίμακας με χαρακτηριστικά είδη και τύπους φυσικών οικοτόπων ενωσιακής σημασίας ή/και ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία χρήζουν προστασίας και διατήρησης. Μάλιστα, όταν το Εθνικό Πάρκο, ή μεγάλο τμήμα του, καταλαμβάνει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα χαρακτηρίζεται και ως Εθνικός Δρυμός. Όταν το Εθνικό Πάρκο καταλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές μπορεί να χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Τα εθνικά πάρκα, οι εθνικοί δρυμοί και τα θαλάσσια πάρκα είναι κομμάτι του δικτύου Natura 2000.

Τα Εθνικά Πάρκα μπορούν να περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερες περιοχές Natura 2000 ή/και Περιοχές Προστασίας της Βιοποικιλότητας, ειδικά όταν αυτές χαρακτηρίζονται από ευρύ φάσμα οικοσυστημικών λειτουργιών με κοινά χωρικά, φυσικογεωγραφικά ή/και αβιοτικά χαρακτηριστικά. Κάποια από τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά – Μαραθώνα, το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων, το Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και αρκετά ακόμα ανά τη χωρά. 

Καθ' ένα εξ αυτών έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα σου την επίσκεψη στα μοναδικά αυτά φυσικά τοπία. Σχετικές πληροφορίες για τα διάφορα πάρκα μπορείς να βρεις πατώντας εδώ


Βρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις