23/3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ



Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου και τιμά την έναρξη ισχύος στις 23 Μαρτίου 1950 της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.  Χρόνια πολλά λοιπόν σε κάθε μικρό και μικρή που κοιτάζει τον ουρανό και αναρωτιέται "μα πως βρέχει η πως χιονίζει", χρόνια πολλά σε όσους επαγγελματίες η μη έχουν σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο αναλύοντας δεδομένα, δείκτες και χάρτες, χρόνια πολλά σε όλους όσους έχουν βάλει ξυπνητήρι για να δουν την πρώτη νιφάδα να πέφτει, χρόνια πολλά σε όποιον προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία ενός κεραυνού, χρόνια πολλά σε όσους με το άκουσμα μιας βροντής η μιας βροχής ανεβάζουν παλμούς, χρόνια πολλά σε όσους είναι ερωτευμένοι με τον καιρό. Χρόνια μας πολλά λοιπόν!! Το φετινό θέμα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είναι "Ο ωκεανός, το κλίμα μας και ο καιρός" και τα τρία άρρηκτα συνδεδεμένα.

To πρώτο και βασικότερο στοιχείο αυτό που κινεί τα πάντα γύρω μας, αυτό που είναι συνδεδεμένο με τη ζωή σε όλες της τις μορφές δεν είναι άλλο από το νερό. To νερό αποτελεί τα ¾ της επιφάνειας της γης με τους ωκεανούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη έκταση ύδατος. Βέβαια ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται  η ανθρωπότητα πλέον να διαχειριστεί είναι η ρύπανση των ωκεανών εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Ειδικά η επέκταση της πλαστικής ρύπανσης είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να  γίνεται λόγος για προβλέψεις ακόμα και για αναλογία 1:1 στην ποσότητα πλαστικών μπουκαλιών και ψαριών το 2050. Ένα υδάτινο σώμα δηλαδή που θα έχει τόσα πλαστικά μπουκάλια όσα ψάρια. Αυτό το μέλλον θέλουμε για κάτι που λατρεύουμε τόσο πολύ;

Ας δούμε όμως και λίγα πράγματα για τα άλλλα δύο τιμώμενα στοιχεία της ημέρας, τον καιρό και το κλίμα. Ο καιρός που επικρατεί σε καθημερινή βάση μπορεί να ποικίλει και πολλές φορές ανάλογα με το φαινόμενο που θα υπάρξει επηρεάζεται η καθημερινότητα μας ακόμα και η διάθεση μας πολλές φορές. Είναι δεδομένο ότι όταν κανονίζουμε το οτιδήποτε πλέον μπορούμε απλά με μία πλοήγηση στο διαδίκτυο να ενημερωθούμε για το  πως θα είναι ο καιρός στο μέρος που θέλουμε να πάμε. Έτσι λοιπόν η σχέση μας με τις συνθήκες που επικρατούν στο κόσμο γύρω μας είναι ικανές να μας επηρεάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάθε φορά.

Τι είναι όμως καιρός και τι κλίμα; Οι δύο έννοιες αν και πολλές φορές συγχέονται στο μυαλό μας δεν αντιπροσωπεύουν τις ίδιες συνθήκες. Έτσι ο καιρός αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη συνθήκη που επικρατή σε μία δεδομένη περιοχή για δεδομένη χρονική στιγμή. Από την άλλη το κλίμα αναφέρεται σε συνθήκες που επικρατούν σε μία περιοχή κάθε εποχή και εμφανίζουν περιοδική εμφάνιση. Το κλίμα για παράδειγμα της περιοχής μας είναι μεσογειακό αλλά σήμερα ο καιρός είναι νεφελώδης. Αυτή είναι μία φράση που μπορεί να αναδείξει τη διαφορά των δύο.

Το Forecast Weather, είναι ένα εγχείρημα που στόχος του είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για το καιρό και τα φυσικά φαινόμενα. Απαρτίζεται από άτομα των Γεωεπιστημόνων, των Επιστημών περιβάλλοντος αλλά και λάτρεις των καιρικών φαινομένων. Η ανάδειξη της χώρας μας, έρχεται μέσω της άμεσης οπτικής επαφής μέσω του δικτύου καμερών αλλά και μετεωρολογικών σταθμών. Η εμπιστοσύνη του κόσμου μας δίνει δύναμη για το δύσκολο εγχείρημα της σωστής και ασφαλής ενημέρωσης. Η σελίδα της ομάδας στο facebook αριθμεί πάνω από 140.000 άτομα με διαρκή καιρική ενημέρωση και εικόνες από πολλά σημεία της χώρας μας. Ευχόμαστε η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας να γίνει προπομπός της αλλαγής νοοτροπίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που γίνονται όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας. Μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις μας μέσω άρθρων και συμβάλλοντας στην ενημέρωση και την επαφή του κοινού με τις αοσφαιρικες επιστήμες.



Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog



Επιμέλεια ΒίντεοΣοφία Χανιώτη, Περιβαλλοντολόγος MSc

Βιβλιογραφία

  1.  https://public.wmo.int/en 
  2. https://www.forecastweather.gr/ 



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις