Και αν η ηθική μας φαίνεται από το αν πετάμε σκουπίδια από τα μπαλκόνια και απαιτούμε να τα μαζέψουν;

 




Ένα video που κυκλοφορεί από προχθές με μία κυρία (λέμε τώρα) να πετάει τα σκουπίδια της από το μπαλκόνι της τη στιγμή που η υπάλληλος του Δήμου εργάζεται καθαρίζοντας το δρόμο ενώ παράλληλα της επισημαίνει ότι αυτή είναι η δουλειά της έχει κάνει πολλούς έξαλους. Ε και εγώ δε γίνεται να μην είμαι μέρος τους. 

Είναι μέρος της  ελληνικής πραγματικότητας πολλοί να προσπαθούν να πετάξουν τα σκουπίδια τους σημαδεύοντας το κάδο σαν ένα απωθημένο να γίνουν Σπανούλης του σκουπιδοντενεκέ. Φυσικά και σπάνια βάζουν καλάθι και αν δεν φας στη μούρη κάμια σακούλα  θα σκορπιστούν γύρω τριγύρω. Ευτυχιά και χαρά! Εμείς είμαστε οι κοινωνίες μας. 

Η συγκεκριμένη κυρά(τσα) το πάει και ένα βήμα παρακάτω και την συγχαίρω για την αναβάθμιση μισανθρωπιάς και οτινανισμού (της αφιερώνω και το είσαι ότι να ναι). Η ίδια λογικά θα γκρινιάζει και θα φωνάζει στο άνδρα της , τα παιδιά της, τα εγγόνια της  όταν πέσει κάτι μέσα στο σπίτι ότι της το λέρωσαν και θα πρέπει να το καθαρίσει. Ε και τι να κάνουμε άλλο το σπιτάκι μας και άλλο ο δρόμος που μένουμε γιατί έκει υπάρχει η υπηρέτρια. Μπορεί να χε καμιά μέση και να μη μπορούσε να πάει στο κάδο και είπε στη παρακατιανή να κάνει τη δουλειά της.

Ίσως το να πετάμε σκουπίδια από το μπαλκόνι λέγοντας στους υπαλλήλους καθαριότητας πως αυτή είναι η δουλειά τους αποτελεί δείκτη του νοητικου, συναίσθηματικού και ηθικού μας επιπέδου. Ίσως το να μην έχουμε περιβαλλοντική αγωγή μπορώ να το αποδώσω στην έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αυτής της χώρας. Αλλά την έλλειψη σεβασμού που πρέπει να την αποδώσουμε. Ειδικά η γενιά της στο δικό μου μυαλό έχει συνδεθεί με το ήθος και την ευγένεια σε μεγαλύτερο βαθμό από το ακριβώς αντίθετο. 

Αν θα βάλει μυαλό ; Ε το μόνο σίγουρο είναι πως όχι. Δύσκολα αλλάζει ένας άνθρωπος σε τόσο μεγάλη ηλικία. Απλά όλοι μεγάλοι και μικροί σε ένα κόσμο με τέτοιες συμπεριφορές ας μάθουμε να είμαστε το ακριβώς αντίθετο! 

Σεβασμός= η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιον ή κάτι για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του !

Όταν λοιπόν απαιτούμε κάποιος να μας σεβαστεί για την ηλικία μας, τη δουλειά μας, τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε καλό είναι να κάνουμε και εμείς ακριβώς το ίδιο. 



Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog


Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη, MSc Περιββαλοντολόγος



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις