H Τήλος στη 3η θέση ευρωπαϊκών βραβείων

 




Το νησί της Τήλου κατάφερε να κατακτήσει τη 3η θέση  στα ευρωπαικά βραβεία με τίτλο RESPONSIBLE ISLAND. Η πρωτοβουλία  TIL0S- Towards the Deeper Integration of Local Renewables and a Carbon-Free Island Energy System´ τερματίσε τρίτη με την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε ένα περιβαλλοντικό διαγωνισμό μέ ένα ενεργειακό έργο της νησιωτικής χώρας. Η διάκριση σαφέστατα και είναι σημαντική τόσο για τη χώρα όσο και για μία μικρή νησιωτική κοινωνία με έντονη ευαισθητοποίηση και δράση επί των περιβαλλοντικών θεμάτων. Η Τήλος ένα νησί των Δωδεκανήσων με πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2011 , 780 ατόμων και μέσα από τη δράση της με γνώμονα τη προστασία του τόπου δινει ένα ηχυρό μήνυμα για τις αλλαγές και το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η στάση μίας κοινότητας. Για τη προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάμε με τοπικές δράσεις. Χαρακτηριστικό είναι και το σύνθημα το οποίο βλέπεις με μία απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του δήμου Τήλου. Ποιό είναι αυτό; "Μαζί επανασχεδιάζουμε το μέλλον του νησιού μας".  Και όπως είναι εμφανές  το μέλλον διακρίνεται σίγουρα άκρως φιλόπεριβαλλοντικό!

 Το βραβείο Αναγνώρισης Νησιού επιβραβεύει τα επιτεύγματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτρισμό, θέρμανση, ψύξη και μεταφορά στα νησιά. Αποδίδεται δε στα νησιά λόγω της ιδιαίτερης θέσης και των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζουν τα νησιά σε όλους τους τομείς , με την ενέργεια να αποτελεί ένα ακόμα καθοριστικό στοιχείο για την υποστήριξη των νησιών.  Το νησί έχει καταφέρει με αρκετές περιβαλλοντικές δράσεις που αφορούν στη καθαρή ενέργεια να αντλεί μεγάλες ποσότητες για τις απαιτούμενες καθημερινές δραστηριότητες με σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα της δράσης της τοπικής κοινωνίας της Τήλου είναι η αναγνώριση της προσπάθειας της για πράσινη μετάβαση με το συγκεκριμένο βραβείο. Παράλληλα το βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό πόσο των 100.000 ευρώ για την υποστήριξη των δράσεων που έχουν ξεκινήσει στο τόπο.


Αξίζει να ανφερθεί ότι στη πρώτη θέση με έπαθλο 500.000 ευρώ βρέθηκε ένα νησί της Δανίας, ενώ στη 2η η Ισπανία με το νησί El Hierro, ένα νησάκι των Κανάριων Νήσων. Πληροφορίες για το έργα που πήρε το  βραβείο της Δανίας μπορείτε να βρείτε εδώ, καθώς επίσης και για το έργο της Ισπανίας εδώ,

 Συγχαρητήρια σε όλους, ας είναι η Τήλος παράδειγμα που θα ακολουθυηθεί και από άλλα ελληνικά νησιά! 

Περισσότερα στοιχεία για το βραβείο μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του δήμου Τήλου εδώ




Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog

Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη, MSc Περιββαλοντολόγος

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις