Παγκόσμια Ημέρα Ποταμών - ΔΕΛΤΑ ΑΞIΟΥ-ΛΟΥΔIΑ-ΑΛIΑΚΜΟΝΑ-ΑΛYΚΗ ΚIΤΡΟΥΣ


                                  


  

Η χώρα έχει 28 ποταμούς με τις πρώτες θέσεις στη κατάταξη βάση μήκους να κατέχουν ο Αλιάκμωνας, ο Αχελώος και ο Πηνειός. Μάλιστα,  το 25% των επιφανειακών νερών της χώρας προέρχεται ή προεκτείνεται  από τις γείτονες χώρες όπως η  Βουλγαρία, η  Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία. Τι είναι όμως ένας ποταμός; Ως ποτάμος ορίζετε ένα υδάτινο σύστημα με σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας με τελική εκβολή σε άλλο υδάτινο σύστημα όπως θάλασσα, λίμνη, ωκεανοί ή και κάποιο άλλο ποταμό.

Ο Αλιάκμωνας έχει μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα και εκβάλει στο Θερμαικό Κόλπο και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος.  Γεωγραφικά ανήκει στη Μακεδόνια και είναι ένα οικοσύστημα τόσο υψηλής αξίας που εντάσσετε στο καθεστώς προστασίας των περιοχών του δικτύου ΝΑΤURA 2000. Μυθολογικά ο Αλιάκμων ήταν παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος και ήταν ένας ποτάμιος θεός.  Υπάρχουν φυσικά και άλλες ερμηνέιες που διαφέρουν ανά ιστορική περίοδο. 

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή θεωρείτε Ειδική Ζώνη Διατήρησης  με την ονομασία «ΑΛΥΚΗ ΚΙΤΡΟΥΣ – ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ» (με κωδικό GR1250004) και  έκταση  ίση με 14.405,6 στρέμματα, ενώ επίσης τμήμα της με έκταση 15.580 στρέμματα ανήκει στην ευρύτερη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα «ΔΕΛΤΑ ΑΞIΟΥ-ΛΟΥΔIΑ-ΑΛIΑΚΜΟΝΑ-ΑΛYΚΗ ΚIΤΡΟΥΣ» (με κωδικό GR1220010).

Το οικολογικό της ενδιαφέρον ταυτίζεται με την ύπαρξη πολλών ειδών  ορνιθοπανίδας, την ερπετοπανίδας, αλλά κ είδη χλωρίδας ποικίλων κατηγοριών από τα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας ως τους αλμυρόβαλτους του νότιου τμήματος, τους παράκτιους θαμνότοπους και τις αμμοθίνες που εκτείνονται παράλληλα με την παράκτια ζώνη.  Μεγάλη έκταση καταλαμβάνει και ένα υδατίνο οικοσύστημα υψηλής αλατότητας που δεν είναι άλλο από τις Αλυκές Κίτρους. 

Στη λιμνοθάλασσα των Αλυκών Κίτρους υπάρχουν θεραπευτικά λασπόλουτρα. Γνωστά σε λίγους όμως διότι πολλοί ούτε καν γνωρίζουν ότι υπάρχουν αυτά στην περιοχή τους, και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Οι λίμνες αυτές που σχηματίζονται στις Αλυκές Κίτρους, εμπεριέχουν τόσο αλάτι που μπαίνοντας μέσα δεν βουλιάζεις αλλά επιπλέεις στην επιφάνεια όπως στην Νεκρά Θάλασσα. Η λάσπη είναι θεραπευτική για το σώμα αλλά και τον οργανισμό μας και κατάλληλη για θεραπεία ή ανακούφιση των αρθριτικών μας. Θεραπευτικό πηλό ονομάζουμε εκείνον τον πηλό, ο οποίος προκύπτει όταν κατάλληλο εδαφικό υλικό έρθει σε επαφή με θερμό μεταλλικό νερό και ο οποίος ασκεί θεραπευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό χάρις στη σύστασή του. Τα λασπόλουτρα στις Αλυκές Κίτρους, συνεπώς, όπως είπαμε, ενδείκνυται για θεραπείες σχετικά με ρευματολογικές διαταραχές, απαλή επιδερμίδα, νευρολογίες και πολλά άλλα. Η διαδικασία είναι εξής: αλείφεις το σώμα σου με την λάσπη, περιμένεις να ξεραθεί επάνω σου σχεδόν μια ώρα, ή όσο την αντέξεις στο δέρμα σου, μετά μπαίνεις στο νερό να ξεπλυθείς και απολαμβάνεις το μπάνιο σου αν θέλεις επιπλέοντας επάνω στο νερό και στο αλάτι. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δυο φύλων επισκέπτονται τα λασπόλουτρα για να νιώσουν τις ενεργητικές και θεραπευτικές ιδιότητες της λασποθεραπείας.

Μπορείς να δεις προηγούμενα άρθρα μας για τις Αλυκές Κίτρους όπως και ένα video που έχουμε δημιουργήσει στο youtube για τη παγκόσμια ημέρα ωκεανών με πλάνα από τη περιοχή και δράσεις καθαρισμού από τη τοπική κοινωνία στο υψηλής αξίας οικοσύστηματα.

Alikes Kitrous via the eyes of a local - Writen by Maryam Fauzi

Δράσεις καθαρισμού στη Πιερία - Μικρό Ντοκιμαντέρ για τη Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών

Youtube video- Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών


Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στα ακόλουθα site:

https://www.visitparalia.gr/paralia-katerinis/aksiotheata/alykes-kitrous  

https://web-greece.gr/destinations/pieria-macedonia/



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις