Άλλαξε επιλογές στη διακόσμηση των Xριστουγέννων


 Φίλοι μου ήρθε ο Δεκέμβρης και η διακόσμηση σε κάθε σπίτι είναι πλέον must. Τρέχεις να βρείς τα περσινά σου στολίδια, διακοσμητικά, γιρλάντε, φωτάκια και όσα έχεις. Μπορεί πλέον να έχεις φτάσει στο σημείο που έχεις μία, δύο, τρείς ή και περισσότερες κούτες με χριστουγεννιάτικα. Αλλάαααα μάντεψε; Δεν αρκούν θέλεις ανανέωση! Ξεκινάς λοιπόν και ψάχνεις στο διαδίκτυο, πηγαίνεις στα μαγαζία και τελικά αγοράζεις τα νέα στολίδια που θα μπούν στο σπίτι. 

Στην Ελλάδα το δένδρο είναι κάτι που μας απασχολεί λιγότερο συγκριτικά με άλλες χώρες. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι ένα δένδρο που σε συντροφεύει από τη παιδική σου ήλικια και σε όλα αυτά τα χρόνια να έχει αγοράστεί ακόμα ένα. Σε άλλες περιοχές όμως αυτό που συμβαίνεί είναι η κοπή εκατομμυρίων δένδρων μόνο και μόνο για να διακοσμηθουν τα χριστούγεννα. Τα συνθετικά ψεύτικα πλαστικά δένδρα είναι μία λύση που πολύ αμφισβητούν. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πλαστικά δημιουργείται από το καθεστώς της μονό χρησίας τους. Αν ένα τέτοιο δένδρο έχει ορίζοντα ζωής 20-30 χριστούγεννα σε μία οικογένεια προφανώς δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα από τη κοπή 20-30 δένδρων στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Βέβαια υπάρχουν πολύ πιο φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις όπως  δένδρα από φυσικά υλικά που μπορούν να διακοσμήσουν ακόμα και το τοίχο. Μπορείς να διαλέξεις στολίδια από ξύλο, από πηλό ή ακόμα να ασχολήθείς με το να δημιουργήσεις τα δικά σου ακόμα και με τη χρήση υλικών που έχεις στο σπίτι. Το διαδίκτυο είναι γεμάτα από πληροφορίες από #ecofriendlychristmasdecoration για να πάρεις ιδέες. Ίσως να είναι μία ευκαιρία να βρεις το παιδί μέσα σου , εκείνο που έκανε κατασκευές και χειροτεχνίες τα χριστούγεννα. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές κατασκευές που απαιτούν και ομαδική δουλεία, οπότε η οικογένεια θα έχει την ευκαιρία για μία δραστηριότητα που θα φέρει τα μέλη της κοντά.  Μπορείς να βρεις εικόνες στο instagram και βίντεο στο youtube και καλά καλά πριν το καταλάβεις θα μπορέσεις να συμβάλεις σε μία καλύτερη κατάσταση μέσα από τη δική σου επιλόγη. 

Ακόμα και για το φωτισμό των χριστουγέννων μπορείς να επιλέξεις να βάλεις λιγότερα φωτάκια μέσα στο σπίτι και να φέρεις μία θερμή νότα με διάφορα κεριά.  Θα πρέπει να θυμηθείς και κάτι ακόμα. Προσπάθησε να κάνεις επιλογές με μικρό αποτύπωμα ακόμα και σε επίπεδο διαδρομής των επιλογών σου. Προτίμησε ένα διακοσμητικό από ένα τοπικό κατάστημα που ασχολείται με δημιουργία εποχικών διακοσμητικών. Προφανώς δε γίνεται να μη σου άρεσει και να μην αγοράσεις τίποτα από κάποια αλλή περιοχή του πλανήτη αλλά προσπάθησε να βάλεις μέσα στο σπίτι σου και εγχώριες δημιουργίες. 

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog


Επιμέλεια: Σοφία Χανιώτη, Περιβαλλοντολόγος 




Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις