Τι είναι τελικά η κυκλική οικονομία;

 


Από τις ανθρώπινες δραστηριότητες παράγονται απόβλητα. Κατά συνέπεια, κάθε υλικό αγαθό που διοχετεύεται στην αγορά, αναπόφευκτα κάποια στιγμή καθίσταται απόβλητο. Κάθε παραγωγική διαδικασία οδηγεί στην παραγωγή αποβλήτων. Ακόμα και οι διαδικασίες αξιοποίησης αποβλήτων οδηγούν σε κάποια «κατάλοιπα» τα οποία δεν προσφέρονται για περαιτέρω αξιοποίηση και γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη. Ως εκ τούτου, μια αποτελεσματική πολιτική πρέπει να αποτελεί γενική διαδικασία που θα εξετάζει τον συνολικό κύκλο ζωής του πόρου, από την εξαγωγή και χρήση του ως προϊόντος, μέχρι και την τελική του κατάληξη ως αποβλήτου. 

Η μακροπρόθεσμη αυτή στρατηγική αποβλέπει στη μετατροπή της ΕΕ σε μια κοινωνία ανακύκλωσης, κοινωνία που θα επιδιώκει να αποφεύγει την δημιουργία αποβλήτων και θα χρησιμοποιεί τα απόβλητα ως πόρο. Με την καθιέρωση υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων αναφοράς η εσωτερική αγορά θα διευκολύνει τις δραστηριότητες ανακύκλωσης και ανάκτησης. 

Η κυκλική οικονομία φαίνεται να αποτελεί κύριο στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυκλική οικονομία είναι ένα νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει αρχές όπως η κοινή χρήση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου ο κύκλος ζωής των προϊόντων να παρατείνεται. Αν όλα τα παραπάνω ικανοποιηθούν τότε η πρόληψη βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλου όγκου αποβλήτων.

Βρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις