Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού

 Η Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιών  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. H ημέρα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την προστασία των σπουργιτιών. Το θέμα της φετινής ημέρα  είναι "ΑΓΑΠΩ τα σπουργίτια". 

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιών είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Nature Forever Society της Ινδίας (που ιδρύθηκε από τον Mohammed Dilawar) μαζί με το Eco-Sys Action Foundation της Γαλλίας και πολλές άλλες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Mohammed Dilawar ξεκίνησε την εκστρατεία για την παροχή ειδικής φροντίδας για τα σπουργίτια  στο Nashik. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιών γιορτάστηκε το 2010 σε όλο τον κόσμο.

Δημιούργησε μια πλατφόρμα για τους οικολόγους της προστασίας των πτηνών να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν ιδέες για τη βελτίωση της προστασίας. Στόχος της είναι να αποτελέσει ένα σημείο επαφής για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να συναντηθούν και να ευαισθητοποιηθούν για την ανάγκη προστασίας της κοινής βιοποικιλότητας ή των ειδών με χαμηλότερη διατήρηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιών εμπνέεται από την ελπίδα ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης των σπουργιτιών με τον άνθρωπο. Ο κύριος στόχος της  είναι να τονίσει το πάθος των ανθρώπων για τα σπουργίτια και τα φαινομενικά μικροσκοπικά πράγματα που κάνουν κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή των πουλιών.Τα σπουργίτια ή σπιτοσπουργίτια είναι γνωστό ότι ζουν σε πράσινα σημεία και αυλές και κελαηδούν σε αστικές περιοχές, αν και, κατά τη διάρκεια των σκληρών καλοκαιριών, απαιτούν δροσερές σκιές και νερό. Ήταν πάντα αρκετά συνηθισμένα στις κατοικημένες περιοχές, αλλά σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της ηχορύπανσης, της έλλειψης θέσεων φωλιάσματος στα σύγχρονα κτίρια, της χρήσης φυτοφαρμάκων και της μη διαθεσιμότητας τροφής, όπως αναφέρουν οι ορνιθολόγοι.

Καθώς περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην εκστρατεία για τη διατήρηση αυτών των πουλιών ως έναν τρόπο ανταπόδοσης στη φύση. Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να δημιουργούν φωλιές για σπουργίτια και άλλα κοινά πουλιά στην κοινότητα.


  • Look at the sparrows; they do not know what they will do in the next moment. Let us literally live from moment to moment - Mahatma Gandhi
  • Κοιτάξτε τα σπουργίτια- δεν ξέρουν τι θα κάνουν την επόμενη στιγμή. Ας ζήσουμε κυριολεκτικά από στιγμή σε στιγμή - Μαχάτμα Γκάντι

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις