Η μεταβολή του κλίματος επηρεάζει άμεσα το νερό!

 Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2023  έχει ως θέμα "Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού σε όλες τις γενιές".  Μία μέρα μετά τη Παγκόσμια Ημέρα του νερού τονίζεται η σημαντικότητα του πολύτιμου αυτού αγαθού για την ύπαρξη  μας. Το νερό είναι απαραίτητο συστατισκό της ζωής και η μεταβολή του κλίματος δείχνει να το επηρεάζει άμεσα.  Η σημερινή  παγκόσμια ημέρα τιμά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) στις 23 Μαρτίου 1950. 

Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Ημέρα αναδεικνύει την ουσιαστική συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας και γιορτάζεται με δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Τα θέματα που επιλέγονται για την Παγκόσμια Μετεωρολογική Ημέρα αντικατοπτρίζουν επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό, το κλίμα ή το νερό. Ένας από τους κύριους λόγους για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα και η πρόταση προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο καιρός, το κλίμα και ο κύκλος του νερού δεν γνωρίζουν εθνικά ή πολιτικά σύνορα. Η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. 

Η επέτειος χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση της αλλαγής του κλίματος. Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός - ο προκάτοχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού - ιδρύθηκε το 1873 σε μια εποχή που η ρύπανση από βιομηχανικές και ανθρώπινες δραστηριότητες βρισκόταν στην αρχή της. Ως αποτέλεσμα των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι σήμερα πάνω από 1° Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με 150 χρόνια πριν. Οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ακραίες, οι ωκεανοί μας είναι θερμότεροι και πιο όξινοι, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί και οι παγετώνες και οι πάγοι λιώνουν. Ο ρυθμός των αλλαγών επιταχύνεται. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση τώρα για να μειώσουμε τις εκπομπές και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν στον πλανήτη μας. 

Τα καλά νέα είναι ότι η ταχεία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των μετεωρολογικών προβλέψεων και των έγκαιρων προειδοποιήσεων που σώζουν ζωές. Τα μεγάλα δεδομένα ανταλλάσσονται πιο ελεύθερα μεταξύ μιας ευρύτερης κοινότητας από ποτέ, και υπάρχουν νέα εργαλεία, όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη.  

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην παρακολούθηση, προσομοίωση και προβολή του παγκόσμιου κλίματος για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων. 

Ο καιρός, το κλίμα και ο κύκλος του νερού θα είναι διαφορετικά στο μέλλον από ό,τι στο παρελθόν. Οι μετεωρολογικές, κλιματικές και υδρολογικές υπηρεσίες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις σχετικές προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.


Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις