"Επενδύστε στον πλανήτη μας" το φετινό μήνυμα της Παγκόσμια Ημέρας της Γης


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Την άνοιξη του 1970, ο γερουσιαστής Γκέιλορντ Νέλσον δημιούργησε την Ημέρα της Γης ως έναν τρόπο για να επιβάλει το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στην εθνική ατζέντα. Τότε, είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ επιτυγχάνοντας την ενσωμάτωση τους στην εθνική πολιτική ατζέντα! Έτσι, το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιά, το Κογκρέσο ενέκρινε τη δημιουργία μιας νέας ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η υπηρεσία αυτή είναι η σημερινή EPA, δηλαδή Environmental Protection Agency ή ελληνιστί  Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

H μέρα αποτελεί αφορμή ανάδειξης επιτευγμάτων διαφόρων φορέων.  Για τον εορτασμό της πραγματοποιούνται διάφορες εκστρατείες και δράσεις ευαισθητοποίησης  για την προστασία του οικοσυστήματος της. Οι δράσεις που πραγματοποιούνται ποικίλλουν. Η φύτευση δέντρων, ο καθαρισμός παραλιών, η διαμαρτυρία για μη περιβαλλοντικές πρακτικές είναι μόνο κάποιες από τις δράσεις που συναντώνται ανά το κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, την ημέρα αυτή άτομα από όλο τον κόσμο ενώνονται στη προσπάθεια ανάδειξης του μηνύματος προστασίας της Γης. 

Το 2023, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης είναι "Επενδύστε στον πλανήτη μας". Στόχος του θέματος είναι να παροτρύνει κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες να κάνουν ΄ότι μπορούν από μεριά τους για τη προστασία της φύσης. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματά τους να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για να βοηθήσουν το κοινό και να θέσουν τις βάσεις για ένα δίκαιο και μακροχρόνιο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα .Οι επιχειρήσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να στραφούν προς τις πράσινες καινοτομίες και πρακτικές για να προσθέσουν αξία στους οργανισμούς τους και στην κοινωνία.

Τα άτομα πέρα από την ευθύνη που τους αναλογεί για τις δράσεις τους σε επίπεδο καθημερινότητας πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στη δύναμη της ψήφου τους. Συνεπώς, καθένας από εμάς σε μέσω της ψήφου του καλείται να στηρίξει σχήματα που στο πλάνο τους η προστασία της φύσης είναι σε υψηλή θέση.

Η αλλαγή ξεκινά με δράση. Ακόμα καλύτερα, μια δράση που επηρεάζει τον κόσμο γύρω σας. 


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις