Πρακτικοί τρόποι για να μειώσετε το αποτύπωμα CO2 στην καθημερινότητα σας



Στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Ενώ οι δράσεις μεγάλης κλίμακας είναι απαραίτητες, οι μεμονωμένες προσπάθειες κάνουν επίσης ουσιαστική διαφορά. Υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να προστατέψετε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε  πρακτικούς τρόπους για να μειώσετε το αποτύπωμα CO2.

Πείτε ναι στο αμάξι όταν χρειάζεται

Ναι το αυτοκίνητο είναι ο κύριος τρόπος μεταφοράς σε πόλεις, βουνά, νησιά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που δε χρειάζεται να το προτιμάμε και όμως το κάνουμε. Μπορείς να πας μέχρι τη γωνία με τα πόδια χωρίς να χρειάζεται να πάρεις το αμάξι. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα είναι να επιλέξετε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς. Απλά αποφύγετε το όταν δεν είναι αναγκαίο! 

Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση

Η αρχή όλων είναι να μη δημιουργούμε διαρκώς νέα σκουπίδια. Πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και να πούμε όχι στο πρότυπο του όλο και περισσότερα. Πλέον, αγοράζουμε πράγματα που δε τα έχουμε ανάγκη, αγοράζουμε πράγματα για να αγοράσουμε πράγματα, αγοράζουμε πράγματα για να δείξουμε ότι τα έχουμε. Αυτό το πρότυπο πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα, πρέπει να σταματήσει η συνήθεια μας να μην επιδιορθώνουμε κάτι που φτιάχνεται και να το πετάμε στα σκουπίδια. Και φυσικά πρέπει να πούμε όχι σε όλα τα προϊόντα μίας χρήσης που μας κατακλύζουν.  Μειώστε την κατανάλωση προϊόντων μιας χρήσης, επαναχρησιμοποιήστε αντικείμενα όποτε είναι δυνατόν και εξασφαλίστε τη σωστή ανακύκλωση. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί πόρους αλλά μειώνει επίσης την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή νέων προϊόντων.

Εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι

Απλά βήματα όπως το σβήσιμο των φώτων, των συσκευών και των ηλεκτρονικών ειδών όταν δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, σκεφτείτε να αναβαθμίσετε σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, να μονώσετε το σπίτι σας και να χρησιμοποιήσετε προγραμματιζόμενους θερμοστάτες για να ελαχιστοποιήσετε το κόστος θέρμανσης και ψύξης.

Πες ναι σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σπίτι

Εάν έχετε την ευκαιρία, μεταβείτε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή για το σπίτι σας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σχεδόν σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, αν δεν έχεις είναι ευκαιρία να αποκτήσεις. Πρόκειται για μία φθηνή λύση που θα σου σώσει χρήμα και χρόνο καθώς το νερό στο σπίτι σου θα είναι συνέχεια ζεστό. Από την άλλη αν η τσέπη σου το επιτρέπει με τη βοήθεια ειδικού μπορείς να βάλεις κάποια φωτοβολταικά πάνελ ώστε να παράγεις αυτόνομα τη δική σου ενέργεια καλύπτοντας μερικώς ή ακόμα και ολικώς την ενέργεια του σπιτιού σου. Τώρα αν στη περιοχή σου υπάρχει κάποια ενεργειακή κοινότητα μπορείς να ενταχθείς σε αυτή. 

Επιλέξτε Ενεργειακά Αποδοτικό Φωτισμό

Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED ή CFL (συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού). Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές αντικαταστάσεις. Οι λάμπες αυτές είναι διαθέσιμες παντού στο εμπόριο και αποτελούν σύγχρονη λύση στο ζήτημα του φωτισμού ώστε να προσφέρεις στο προσωπικό και επαγγελματικό σου χώρου τη κατάλληλη λύση χωρίς να επιβαρύνεις ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. 

Τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανθρακικό μας αποτύπωμα. Μέσα από μικρές επιλογές σε καθημερινή βάση μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου. Πιο απλός τρόπος είναι να ακολουθήσουμε το μεσογειακό μοντέλο διατροφής αυξάνοντας τη ποσότητα φρούτων και λαχανικών που τρώμε. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ειδικά του βοείου κρέατος και η προσαρμογή της διατροφής μας στη πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής θα έχει οφέλη τόσο για την υγεία σας όσο και για την υγεία του πλανήτη. Περισσότερα για τη βιώσιμη διατροφή μπορείτε να μάθετε στο βίντεο.  

Υποστήριξη Τοπικών Παραγωγών

Αν είσαι στην επαρχία ή σε κάποιο νησί στήριξε τους τοπικούς παραγωγούς και κατανάλωσε τοπικά προϊόντα. Αν είσαι στη πόλη προσπάθησε να πηγαίνεις στη λαϊκή και να στηρίζεις ελληνικά προϊόντα. Η υποστήριξη των τοπικών προϊόντων έναντι άλλων από μακρινές περιοχές είναι σημαντική σε όρους εκπομπών λόγω του  προβλήματος που προκαλείται από τη μεταφορά τους..

Μειώστε τη σπατάλη νερού

Η εξοικονόμηση νερού συμβαδίζει με τη μείωση του αποτυπώματος CO2. Διορθώστε τις διαρροές, χρησιμοποιήστε συσκευές εξοικονόμησης νερού και προσέχετε την κατανάλωση νερού. Μην αφήνεται τη βρύση να τρέχει όσο πλένεται τα δόντια σας. Το νερό στάλα στάλα στερεύει και ξεκινάει ένα ταξίδι μέσα από το δίκτυο που δυστυχώς οδηγεί στη διαρκεί χειροτέρευση της ποιότητας του. Προσέξτε πως το καταναλώνεται.

Η μείωση του αποτυπώματος CO2 στην καθημερινή ζωή δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη αλλά συλλογική προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Υιοθετώντας αυτά τα πρακτικά βήματα, μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση των εκπομπών, στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε οικολογική επιλογή που κάνετε συμβάλλει σε ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας. Θυμηθείτε, ακόμη και μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο όταν πολλαπλασιάζονται σε κοινότητες και έθνη. 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις