Γάτα: Από τη δαιμονοποίηση σε αγαπημένο κατοικίδιο!



Οι γάτες, οι ψιψίνες, οι υπέροχοι χνουδωτοί μας φίλοι. Αυτά τα όμορφα πλάσματα έχουν τη δικη τους ιδιαίτερη ιστορία. Η τετράποδη φίλη μας έχει μία μεγάλη διαδρομή δίπλα στον άνθρωπο. Το γουργούρισμα ευχαρίστησης στα χάδια των ανθρώπων και η ίδια της η φύση την έχει κάνει τη γάτα να ξεχωρίζει. 

Η εξημέρωση σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγύπτιους άρχισε πριν από πριν από περίπου 3.600 χρόνια. Όμως το 2004 αρχαιολόγοι που εργάζονταν στη Κύπρο ανακάλυψαν μια ταφή ηλικίας 9.500 ετών ενός ενήλικου ανθρώπου και μιας γάτας. Επειδή οι γάτες δεν είναι ιθαγενείς στην Κύπρο, οι άνθρωποι πρέπει να τις έφεραν με πλοίο, πιθανότατα από τις κοντινές ακτές της Λεβαντίνης. Το εύρημα υποδηλώνει έτσι ότι οι άνθρωποι σε ορισμένα μέρη της Μέσης Ανατολής άρχισαν να διατηρούν γάτες ως κατοικίδια ζώα πολύ πριν από τους Αιγύπτιους.

Οι γάτες και οι σκύλοι είναι τα ζώα που κανείς συνανταεί μέσα σε ένα σπίτι. Κάθε ένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα τεράστιο εύρος μεγεθών, σχημάτων και ιδιοσυγκρασιών, οι γάτες είναι σχετικά ομοιογενείς και διαφέρουν κυρίως στα χαρακτηριστικά του τριχώματός τους. Ο λόγος για αυτή τη σχετική έλλειψη ποικιλομορφίας στις γάτες  είναι αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας. Γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι εκτρέφουν εδώ και πολύ καιρό σκύλους για να βοηθούν σε συγκεκριμένες εργασίες, όπως το κυνήγι ή το τράβηγμα έλκηθρου, αλλά οι γάτες, οι οποίες δεν έχουν καμία τάση να εκτελούν τις περισσότερες εργασίες που θα ήταν χρήσιμες για τον άνθρωπο για αυτό δεν υπέστησαν τέτοιες αλλαγές.

Όταν οι άνθρωποι ήταν κατά κύριο λόγο κυνηγοί, οι σκύλοι ήταν πολύ χρήσιμοι και έτσι εξημερώθηκαν πολύ πριν από τις γάτες. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, έγιναν χρήσιμες στους ανθρώπους μόνο όταν  αρχίσαν να εγκαθίστανται, να καλλιεργούν τη γη και -κυρίως- και να αποθηκεύουν τις πλεονάζουσες σοδειές. Ειδικά, με τις αποθήκες σιτηρών ήρθαν και τα ποντίκια, και όταν οι πρώτες άγριες γάτες περιπλανήθηκαν στην πόλη άρχισαν να δίνουν λύση στο πρόβλημα. Οι γάτες άρχισαν να εγκαθίστανται γύρω από τους ανθρώπους για να επωφεληθούν από τα ποντίκια και τα υπολείμματα τροφής που βρίσκονταν στους οικισμούς τους. Οι γάτες ενθουσιάστηκαν από την αφθονία θηραμάτων στις αποθήκες και οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν από την καταπολέμηση τους.

Επιπλέον, οι γάτες δαιμονοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Πολλοί θεωρούσαν ότι είχαν σχέση με τις μάγισσες και τον διάβολο και πολλές από αυτές σκοτώνονταν σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το κακό (μια ενέργεια που οι μελετητές πιστεύουν ότι ειρωνικά βοήθησε στην εξάπλωση της πανούκλας, η οποία μεταφερόταν από αρουραίους). Μόλις το 1600 η δημόσια εικόνα των γατών άρχισε να ανακάμπτει στη Δύση. Πλέον, οι γάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια των σύγχρονων ανθρώπων. 


 Βρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog



Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις