Εστιατόρια Μηδενικών Αποβλήτων με Αστέρι Michelen!!!

 


Το αστέρι Michelin είναι ένα γαλλικό συστήμα αξιολόγησης τριών βαθμίδων που τιμά τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Αλλά ακόμη και οι πιο ψαγμένοι μπορεί να μην έχουν ακούσει για το Πράσινο Αστέρι της Michelin, το οποίο ξεκίνησε να δίνεται το 2020.Το Πράσινο Αστέρι της Michelin αναγνωρίζει τα εστιατόρια που δεσμεύονται για τη βιώσιμη γαστρονομία - εκείνα που αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα, πρωτοπορούν στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, χρησιμοποιούν εποχιακά συστατικά, εξαλείφουν τα μη ανακυκλώσιμα υλικά από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, εστιάζουν σε ένα μενού με βάση τα φυτικά τρόφιμα. Μέχρι σήμερα, 338 εστιατόρια σε 21 χώρες έχουν αποκτήσει πράσινα διαπιστευτήρια Michelin, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Γαλλία (82), ακολουθούμενα από τη Γερμανία (52), την Ισπανία (27), το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (22) και τις σκανδιναβικές χώρες (34).

Το Silo, το πρώτο εστιατόριο με μηδενικά απόβλητα στον κόσμο, που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο, μπορεί να μην έχει ένα αστέρι Michelin (ακόμα), αλλά έχει κερδίσει το διάσημο Πράσινο Αστέρι της Michelin.  Η φιλοσοφία του εστιατορίου συμπικνώνεται στη φράση "σεβασμός για το περιβάλλον, σεβασμός για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και σεβασμός για τη θρέψη που δίνουμε στο σώμα μας". Το μενού του εστιατορίου έχει ως βάση φυτικά τρόφιμα και τη λογική της μηδενικής σπατάλης σε κάθε επίπεδο εντός του. Όλα τα υλικά αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό, ενώ ότι περισσεύει κομποστοποιείται. 

Το ANG, το οποίο περιλαμβάνει έναν αμπελώνα, ένα ξενοδοχείο και ένα σπα και βρίσκεται στη  Halland στη δυτική ακτή της Σουηδίας. Τα βιολογικά, εποχιακά και τοπικά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο με συστατικά που προέρχονται μόνο από την περιοχή, ενώ τα λαχανικά καλλιεργούνται εντός του και τα αρνιά εκτρέφονται στο αγρόκτημα του εστιατορίου. Το ANG προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας με μηδενικά απόβλητα και συνδυασμένα ποτά, όλα βιολογικά και χειροποίητα, με κρασιά που παράγονται από τον αμπελώνα του εστιατορίου. 

Το Loam έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί συστατικά που προέρχονται μόνο από τη δυτική Ιρλανδία, χρησιμοποιώντας υλικά από ντόπιους αγρότες και ψαράδες και παρέχει εξαιρετικά δημιουργικά πιάτα με έμφαση στα ιδιαίτερα συστατικά της περιοχής. Ακολουθεί το ήθος της μηδενικής σπατάλης. Μάλιστα κάθε αχρησιμοποίητο τρόφιμο  διατηρείται μέσω της τεχνικής του τουρσί όπου είναι δυνατόν και παράλληλα εντός του γίνεται κομποστοποίηση. Τέλος, στο εστιατόριο λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκπαιδεύει τους μαθητές στα τοπικά σχολεία για το πρότυπο τρόπος λειτουργίας του.

Το La Mirande στη νότια Γαλλία είναι βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, προμηθεύεται τοπικά, βιολογικά προϊόντα από μια ακτίνα 150 χιλιομέτρων. Τα εποχιακά υλικά που προσφέρονται καθορίζουν το μενού που αλλάζει κάθε μέρα, με τα χορτοφαγικά πιάτα να κυριαρχούν. Μάλιστα, κάθε επισκέπτης λαμβάνει έναν χάρτη της περιοχής με λεπτομέρειες για τους τοπικούς παραγωγούς που χρησιμοποιούνται.  Το εστιατόριο έχει τις δικές του καλλιέργειες μανιταριών και χρησιμοποιεί ως λίπασμα κατακάθια του καφέ. Επιπλέον, τα αρωματικά βότανα καλλιεργούνται στην οροφή της κουζίνας.  

Το Il Gallo d'Oro, που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων The Cliff Bay στην παραθαλάσσια πόλη Funchal στο  πορτογαλικό νησί της Μαδέρας, με δύο αστέρια Michelin, έχει πάθος τόσο για τον σεβασμό των παραδοσιακών γεύσεων όσο και για την χρήση τοπικών προϊόντων.  Με έμφαση στην ιβηρική και μεσογειακή κουζίνα το εστιατόριο προσφέρει εξαιρετικά δημιουργικά πιάτα που βασίζονται πάντα σε εποχιακά βιολογικά προϊόντα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη εκείνων που προέρχονται τόσο από τον κήπο του εστιατορίου όσο και από τη θάλασσα κοντά στο εστιατόριο.


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις