Άρθρο της Euroactive : "Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Ελλάδα οδεύει προς την απολυταρχία"




Αν και με τη πρώτη ματιά το θέμα δε μοιάζει συμβατό με ένα blog περιβαλλοντικής θεματολογίας δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά σε κάτι τόσο σημαντικό. Γιατί; Η κατάχρηση της εξουσίας μέσω των παρακολουθήσεων καταλύουν τη ταύτιση της Ελλάδας με τη λέξη δημοκρατία. Η νέα δημοκρατία  με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι έξω από τη σφαίρα της πραγματικότητας και θα μπορούσε να αγγίξει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Είναι γεγονός ότι αν ένας πολιτικός επιλέγει να μην ακολουθεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας θα παρέμβει χωρίς ντροπή και σε άλλα σημαντικά ζητήματα. Οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα απαιτούν συνεχώς αποφάσεις για τη βελτίωση προς το κοινό καλό. Αν όμως οι έχοντες την εξούσια έχουν διαφορετική άποψη και μάχονται υπέρ δικών τους ή άλλων συμφερόντων τι βελτίωση μπορεί να υπάρξει για τους πολλούς;

Όλα δυστυχώς δείχνουν ότι περνάμε σε μία νέα πραγματικότητα μη συμβατή με τη κανονικότητα για την οποία αρκούμε διαρκώς. Η πραγματικότητα της Ελλάδας του 2023 έχει φέρει τους ανθρώπους εκτός της χώρας σε σημείο να ανησυχούν για αυτη. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εξηγήσεις που λαμβάβνουν οι πολίτες σταματούν στο δεν ήξερα, δεν γνώριζα. 

Ένα μόνο από τα κείμενα που δείχνουν την ανησυχία της Ευρώπης για τη κατάσταση στην Ελλάδα είναι αυτό της Euroactiv. Ακολούθως παρατίθεται η μετάφραση του άρθρου με τίτλο "Wiretapping scandal: Greece heading towards autocracy" ή ελληνιστή  "Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Ελλάδα οδεύει προς την απολυταρχία"  χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις ή σχολιασμούς επ' αυτού. Για να δείτε το άρθρο  στα αγγλικά μπορείτε να πατήσετε εδώ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται το εξελισσόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ανησυχητικός και δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται "ήδη σε προχωρημένη πορεία προς ένα αυταρχικό κράτος", δήλωσε στη EURACTIV ένας  Αυστριακός νομοθέτης της ΕΕ από το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

"Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν το 'Predatorgate' θα δείξει αν η Ελλάδα οδεύει προς την απολυταρχία", δήλωσε ο Hannes Heide. Είναι ο συντονιστής του S&D στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει το θέμα.

"Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τη διαλεύκανση του θέματος αποτελεί σήμα κινδύνου ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη πορεία προς ένα αυταρχικό κράτος", προειδοποίησε την Τετάρτη (11 Ιανουαρίου).

Στο λεγόμενο σκάνδαλο "ελληνικό Watergate", αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του συντηρητικού υπουργικού συμβουλίου του.

Το σκάνδαλο, το οποίο έχει προκαλέσει απήχηση σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρείται ανοιχτή πληγή για τη χώρα, ιδίως ενόψει των επερχόμενων γενικών εκλογών που αναμένονται την άνοιξη.

Ο Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να κρατήσει αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν γνώριζε για τις υποθέσεις υποκλοπών, αν και ο πρώτος νόμος που θέσπισε ως πρωθυπουργός το 2019 ήταν να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την αρμοδιότητά του.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η EURACTIV ανέφερε ότι ο Έλληνας ανώτατος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος είχε εκδώσει γνωμοδότηση στην οποία ανέφερε ότι το όργανο προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας - η Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) - δεν μπορεί να διεξάγει ελέγχους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να διαπιστώσει ποιοι πολίτες παρακολουθούνται. Και αν το παρατηρητήριο εξακολουθούσε να επιλέγει να το κάνει, θα κινδύνευε με ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον Ντογιάκο.

Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και νομικούς και αξιωματούχους.

Από πολιτικής πλευράς, η ευρωβουλευτής Χάιντε, επέκρινε τη σιγή ασυρμάτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η σιωπή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Έλληνα Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά για τις εξελίξεις για τις οποίες ευθύνεται η συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα πλήττει μαζικά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Heide στη EURACTIV.

Η Von der Leyen και ο Σχοινάς ήταν και οι δύο μέλη των κομμάτων στις αντίστοιχες χώρες τους πριν αναλάβουν καθήκοντα στην ΕΕ. Ο Heide σημείωσε επίσης ότι η παράνομη παρακολούθηση και κατασκοπεία των δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης αποτελεί παραβίαση των αξιών και των αρχών της ΕΕ που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη μας.

"Περιμένω από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε αμέτοχοι τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες και, πάνω απ' όλα, τις αρχές του κράτους δικαίου", κατέληξε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.

Η Ολλανδή συνάδελφός του Sophie in 't Veld από την κεντρώα ομάδα Renew Europe, δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες του Έλληνα επικεφαλής εισαγγελέα να εμποδίσει τις έρευνες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού είναι πολύ "ανησυχητικές". "Το σκάνδαλο υποβόσκει ήδη για πολύ καιρό, είναι κόκκινος κωδικός για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η ΑΔΑΕ πρέπει να λάβει πλήρη υποστήριξη για το έργο της", έγραψε στο Twitter.





Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις