Αποκαλύπτοντας το περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης



Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η άνεση, η άνοδος των πλαστικών μιας χρήσης δεν ήταν τίποτα λιγότερο από επαναστατική. Από τα φλιτζάνια του καφέ μέχρι τις τσάντες παντοπωλείου, αυτά τα φαινομενικά απαραίτητα αντικείμενα έχουν γίνει συνώνυμα με τον γρήγορο τρόπο ζωής μας. Ωστόσο, πέρα από τη γοητεία της ευκολίας βρίσκεται μια πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα - μία περιβαλλοντική απειλή. Ας δούμε πιο είναι το πραγματικό κόστος του εθισμού μας στα πλαστικά μιας χρήσης.

Περπατήστε σε οποιοδήποτε παντοπωλείο, καφέ ή σούπερ μάρκετ και θα βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από μια θάλασσα από πλαστικά μιας χρήσης. Η πανταχού παρουσία τους στην καθημερινή μας ζωή οδήγησε σε μια κουλτούρα απόρριψης, όπου η ευκολία συχνά υπερισχύει της περιβαλλοντικής συνείδησης.  Το ταξίδι ενός πλαστικού αντικειμένου μιας χρήσης ξεκινά πολύ πριν φτάσει στα χέρια μας. 

Τα πλαστικά αντικείμενα προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και παράγονται μέσω ενεργοβόρων διεργασιών και η παραγωγή τους συμβάλει στην εξάντληση των πεπερασμένων αυτών πόρων. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι τους για να πάρουν ένα από τα χιλιάδες σχήματα και να χρησιμοποιηθούν ως υλικά συσκευασίας ή άλλα πλαστικά μίας χρήσης που μετά την μικρή σε διάρκεια χρήση τους θα απορριφθούν στο περιβάλλον ως απόβλητα πια.  Μόλις απορριφθούν, το ταξίδι των πλαστικών μιας χρήσης παίρνει μια απειλητική τροπή. Αυτά τα αντικείμενα συχνά βρίσκουν το δρόμο τους στους ωκεανούς μας, όπου παραμένουν για αιώνες. Τα πλαστικά δε μπορούν να διασπαστούν εύκολα και γρήγορα και φυσικά είναι υλικά που σχετίζονται με μία σειρά αρνητικών συνεπειών.  

Εικόνες με ζώα της στεριάς και της θάλασσας που εγκλωβίζονται σε πλαστικά όλων των τύπων είναι δυστυχώς γνωστή σε πολλούς από εμάς. Τα πλάσματα αυτά δεν εγκλωβίζονται μόνο μέσα σε πλαστικά αλλά πολλές φορές τα καταναλώνουν. Με αυτό το τρόπο μέσα στον οργανισμό τους καταλήγει κάτι τελείως ξένο και αρκετά επικίνδυνο. Πολλές φορές δε μιλάμε για κομμάτια πλαστικών αντικειμένων αλλά για ολόκληρα πλαστικά που βρίσκονται στα στομάχια αυτών των ζώων. 

Πέρα όμως από τα μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών πρέπει να αναφέρουμε και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά τα μικροπλαστικά. Και τι είναι τα μικροπλαστικά; Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα θραύσματα των πλαστικών που είναι μικρότερα από 5 mm. Δηλαδή σκεφτείται ότι πολλά μικροσκοπικά σωματίδια διεισδύουν στο νερό, στο έδαφος, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε. 

Αυτοί οι μικροσκοπικοί εισβολείς θέτουν ένα τεράστιο πρόβλημα και για τον άνθρωπο. Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύονται στα σώματα θαλάσσιων και χερσαίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η πλήρης έκταση των επιπτώσεών τους στην υγεία μας και στο περιβάλλον εξακολουθεί να αποκαλύπτεται. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πλέον έχουν ανακαλυφθεί μικροπλαστικά ακόμα και στο ανθρώπινο αίμα!

Κάθε επιλογή που κάνουμε, από τις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες έως τις μεθόδους απόρριψης απορριμμάτων, συμβάλλει στον συλλογικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση των μικροπλαστικών. Η ενδυνάμωση της αλλαγής ξεκινά με την κατανόηση των πηγών των μικροπλαστικών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή. Επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές από τα πλαστικά μιας χρήσης, από μπουκάλια νερού έως σακούλες για ψώνια. Επιλέξτε φυσικές ίνες στα ρούχα, μειώνοντας την απελευθέρωση μικροϊνών κατά το πλύσιμο.  Και όμως μικρές αλλαγές σε ατομίκο επίπεδο μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. 

Με κάθε βιώσιμη επιλογή που κάνουμε, από την υιοθέτηση επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών λύσεων έως τη συμμετοχή σε κοινοτικούς καθαρισμούς, συμβάλλουμε στον θετικό μετασχηματισμό του περιβάλλοντος μας. Οι μικρότερες ενέργειες, όταν πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν κύματα αλλαγής που μπορούν να ξεπλύνουν την απειλή των μικροπλαστικών. 

Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις