Γυναικεία υπόθεση η ελληνική αποστολή -Oι εμπειρίες μας από το Erasmus + Rurapreneurship

 


Ξεκινάς κάνωντας μία αίτηση ελπίζοντας να είσαι ένας από εκείνους που θα ταξιδέψουν σε ένα άλλο μέρος ,θα γνωρίσουν νέους ανθρώπους, θα μάθουν νέα πράγματα και θα κλείσεις μία βδομάδα γεμάτη δραστηριότητες και νέες εμπειρίες. Έτσι ήταν και για εμάς η εβδομάδα που περάσαμε στα πλαίσια του Erasmus + Rurapreunship. (27/7 -8/3)

H ελληνική αποστολή ήταν ξεκάθαρα γυναικεία υπόθεση αφού είμασταν 5 θηλυκά σε αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ team. Η Αναστασία, η Ιωάννα , η Ελιρρόη , η έταιρη Ιωάννα και εγώ. Αθήνα, Τρίκαλα και Λάρισσα ήταν οι αρχικές μας θέσεις στο χάρτη. Έτσι στις 27/7 ξεκινάει το ταξίδι μας με τελικό προορισμό το Bergolo ένα μικρό χωρίο 3 ώρες μακρια από το Μιλάνο. Πέντε κορίτσια με διαφορετικές ειδικότητες και ηλικίες έτοιμα για το Erasmus + τους στην Ιταλία.

Η επόμενη μέρα και η πρώτη μέρα του προγράμματος για εμάς ήταν μέρα γνωριμίας με το χωριό που θα μέναμε για τις επόμενες μέρες. Τριγυρνώντας στο χωριό είδαμε καταπράσινες εκτάσεις, γραφικά δρομάκια και αρχίσαμε σιγά σιγά την εισαγωγή του βασικού θέματος που αφορά την επιχειρηματικότητα με καινοτόμες ιδέες σε αγροτικέw περιοχές. 

Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη των δυναμικών και των νέων προοπτικών απασχόλησης που υπάρχουν σε αγροτικές περιοχές. Μία από τις πού ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μας ήταν να παρουσιάσουμε δεδομένα απο τη δική μας χώρα και να βρούμε κοινά σημεία και διαφορές με τις άλλες χώρες. Τελικά και μετά από όλα τα session τις τελευταιες μέρες ασχοληθήκαμε ανά ομάδες με τις ιδέες που θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις στις περιοχές αυτές, Στα πλαίσια του προγράμματος διαμορφώθηκαν 7 ιδέες με πιθανές λύσεις ανάπτυξης αγροτικών περιοχών με την μέθοδο του Design Thinking και τελικά παρουσιάστηκαν με μορφή pitches 7 buissiness plans με τις προτάσεις.

Ίσως αυτό να ήταν και το πιο δομημένο και απαιτητικό κομμάτι του προγράμματος. Όμως μας δώθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα τοπικό αγρόκτημα με υψηλής ποιότητας φουντούκια, να μάθουμε για το πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την παραγωγή μελιού. Να μάθουμε τη σχέση του τόπου με τη μεγάλη εταιρεία των Ferrero Rocher , να είμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας χώρις το κινητό στα χέρια, να απολαμβάνουμε σε κάθε σημείο γύρω μας υπέροχες καταπράσινες εκτάσεις, με άλλα λόγια να αποκτήσουμε μία εντελώς νέα καθημερινότητα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε Έλληνες, Γάλλοι, Ιταλοί, Λετωνοί, Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί. Από αυτό το μίγμα μάθαμε περισσότερα πράγματα και για τους ανθρώπους των χωρών αυτών. Αν και το Erasmus + έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα  με ποικίλλες θεματολογίες ή διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια που στηρίζεται όλη του η ύπαρξη. Το highlight κάθε μέρας ήταν οι Intercultural nights. Εκεί μπορούσαμε να μάθουμε για τις συνήθειες άλλων χωρών, να διδαχθούμε νέους χορούς και να δοκιμάσουμε τοπικά αγαθά τις κάθε περιοχής. Ένα μικρό ταξίδι σε άλλες συνήθειες όντας σε ένα χωριό της Ιταλίας όλοι μαζί χορεύοντας , συζητώντας, παίζοντας. 

Η μία μέρα έφερε την άλλη και φθάσαμε στο τέλος του προγράμματος και τώρα είμαστε back to reality.  Μερικές από τις σκέψεις μας θα τις βρείς λίγο πιο κάτω από τις μέρες μας στο Bergolo της Ιταλίας.  

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε  EnoGreece, οργανισμό αποστολής μας , τους συνεργάτες του προγράμματος Coconutwork και Vagamondo APS, τον trainer μας Gabriel Brezoiou και το φωτογράφο μας Samir Akacha. Kαι φυσικά όλα τα παιδιά που είμασταν μαζί για μία εβδομάδα!








Eπιμέλεια: Greek Team of Bergolo 

Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και
                   στο Instagram: @envgrblog




Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις