H ιδέα των Repair Cafes

Οι σημερινές κοινωνίες παράγουν ολοένα και περισσότερα απόβλητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η καταναλωτική μας μανία μας ωθούν στην αγορά προιόντων ακόμα και όταν δε τα έχουμε πραγματική ανάγκη. 

Έχετε μια μικρή συσκευή, ένα ηλεκτρονικό αντικείμενο ή ένα ρούχο που χρειάζεται επιδιόρθωση; Όλοι μας έχουμε κάτι που δεν λειτουργεί πλέον, το οποίο όμως εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη. Μπορούμε να το πετάξουμε και να αγοράσουμε ένα καινούργιο, να το βάλουμε στο γκαράζ, να πληρώσουμε για να το φτιάξουν ή να το φτιάξουμε μόνοι μας. Όσο περισσότερο μπορούμε να επισκευάζουμε, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε, τόσο περισσότερο μεγαλώνουμε τη διάρκεια ζωής των αντικειμένων Στο πλαίσιο του οράματός για μηδενικά απόβλητα η ιδέα των repair cafe κερδίζει το κόσμο ιδιαίτερα εκτός Ελλάδας. 

Τα repair cafe είναι ελεύθεροι χώροι συνάντησης όπου οι άνθρωποι βρίσκονται για να επιδιορθώσουν αντικείμενα. Η ιδέα δημιουργήθηκε από την Martine Postma. Η Postma διοργάνωσε το πρώτο repair cafe στο Άμστερνταμ τον Οκτώβριο του 2009 ,ε τεράστια επιτυχία. Στη συνέχεια ίδρυσε το Repair Cafe Foundation το 2011, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που παρέχει επαγγελματική υποστήριξη σε τοπικές ομάδες που ήθελαν να ξεκινήσουν repair cafe. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2000 σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ποια η διαφορά του με μία άλλη καφετέρια; Σε ένα repair cafe θα βρείτε εργαλεία και υλικά που χρειάζονται για να επιδιορθώσετε τα αντικείμενα που θέλετε. Μάλιστα, σε πολλά μπορείτε  να βρείτε  εθελοντές ειδικούς στην επισκευή διάφορων αντικείμενων. Πρέπει να τονιστεί ότι κατά βάση τα repair cafe λειτουργούν από εθελοντές. 

Η φιλοσοφία τους είναι να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συνεργάζονται, να μοιράζονται γνώσεις και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Επιπλέον, κοιτώντας τις παροχές  repair cafe στο εξωτερικό αρκετά παρέχουν μαθήματα για το ράψιμο κουμπιών, την επιδιόρθωση φερμουάρ και την χρήση διάφορων εργαλείων που μπορούν να ξαναδώσουν ζωή σε κάτι που θα πετάγαμε με ευκολία στα σκουπίδια. Μέσα από τις συναντήσεις, τα μαθήματα και τα εργαστήρια σε ένα τέτοιο μέρος αποκτούνται δεξιότητες που οι περισσότεροι πλέον δεν έχουμε. Μέσα από διαδικασίες δημιουργικές, παίζοντας με τα εργαλεία για να φτιάξουμε κάτι θα νιώσουμε μία μεγάλη ικανοποίηση. Η ικανοποίηση αυτή θα έρθει γιατί καταφέραμε να έχουμε ενεργό ρόλο στην επιδιόρθωση και η δεύτερη γιατί παρατείνουμε το χρόνο ζωής του. 

Το κόστος της επίσκεψης είναι μικρό με τη δυνατότητα να κάνετε μια μικρή δωρεά. Έτσι, οι επισκευές  είναι προσιτές σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν έναν επαγγελματία για επισκευή ή να αγοράσουν ένα νέο αντικείμενο. Δημιουργώντας ένα τέτοιο χώρο στη περιοχή σας μπορείτε να συμβάλλετε ενεργά σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία. Μπορείτε να βοηθήσετε στη δημιουργία μιας κοινότητας όπου ο καθένας μπορεί να βρει ένα μέρος, που η τεχνογνωσία της επισκευής εκτιμάται και μεταδίδεται και όπου πολύτιμες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται με υπεύθυνο τρόπο.

Αν θες μπορείς να ανατρέξεις ώστε να δεις περισσότερες πληροφορίες για αυτή την ιδέα και πως έχει υιοθετηθεί σε άλλες χώρες πατώντας εδώ.  Εκτός από την Ολλανδία, Repair Cafés υπάρχουν στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Repair Café έχει φτάσει ακόμη και στην Ινδία και την Ιαπωνία!

Η ιδέα έφτασε και στη χώρα μας! Η Κοιν.Σ.Επ Επανεκκίνησις διοργανώνει το 1ο ανεξάρτητο Repair Cafe στην Αθήνα με την υποστήριξη του έργου LIFE-IP CEI-Greece – Circular Greece: “Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα”. Το Repair Cafe θα πραγματοποιηθεί στις καινούριες εγκαταστάσεις της Επανεκκίνησις (Φαιδριάδων 45, Κυψέλη, 11364), το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, 11:00- 16:00.


Bρείτε  μας στο Facebook : Blog περιβαλλοντικών θεμάτων: env-gr.blogspot.com και

                   στο Instagram: @envgrblog


Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις