Πως να κάνεις το πλύσιμο των ρούχων σου πιο πράσινο;


Ημέρα πλυντηρίου – μια δουλειά του σπιτιού που οι περισσότεροι από εμάς ασχολούμαστε τακτικά. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή αγγαρεία, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των παραδοσιακών πρακτικών πλυντηρίου μπορεί να είναι σημαντικός. Από την κατανάλωση νερού και ενέργειας έως τις χημικές ουσίες στα απορρυπαντικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ρουτίνα πλύσης μας μπορεί να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μια σειρά από συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τη ρουτίνα πλύσης σας σε μια πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά συνειδητή.

  Πλύση χωρίς απορρυπαντικό, γίνεται; Δε γίνεται! Ξεκινήστε επιλέγοντας οικολογικά απορρυπαντικά. Αναζητήστε προϊόντα χωρίς φωσφορικά άλατα και φτιαγμένα από φυσικά συστατικά. Πολλές εταιρείες προσφέρουν πλέον εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης που καθαρίζουν αποτελεσματικά χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Eναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε δικά σας με απλά υλικά γνωρίζοντας ακριβώς τι υπάρχει μέσα στο καθαριστικό ή το μαλακτικό σας. (Για το πως θα φτιάξετε το δικό σας μαλακτικό δείτε εδώ!)

    Έχοντας επιλέξει ή δημιουργήσει το κατάλληλο απορρυπαντικό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το δεύτερο βασικό στοιχείο της πλύσης, το νερό. Η θερμοκρασία που θα επιλέξουμε για τη πλύση μας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται στο πλυντήριο. Πλένοντας τα ρούχα σας σε κρύο νερό, όχι μόνο εξοικονομείτε ενέργεια αλλά βοηθάτε και στη διατήρηση των χρωμάτων και των υφασμάτων των ρούχων σας. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν αποτελεσματικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθιστώντας το πλύσιμο με κρύο νερό κερδοφόρο τόσο για τα ρούχα σας όσο και για το περιβάλλον. Συνεπώς, αν είστε εμμονικοί με τη πλύση στους εξήντα ξανασκεφτείτε το!

   Απορρυπαντικό έχουμε, σωστή θερμοκρασία πλύσης έχουμε, τι άλλο χρειαζόμαστε; Σημαντικό για να μη σπαταλάμε απορρυπαντικό, νερό και ενέργεια άσκοπα είναι να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο με βάση τη χωρητικότητα που έχει. Μεγιστοποιήστε την απόδοση κάθε κύκλου πλύσης διασφαλίζοντας ότι το έχετε γεμίσει. Πέρα από πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι και πιο οικονομικό προς τη τσέπη σας!  Το γεμάτο πλυντήριο μειώνει τον αριθμό των κύκλων πλύσης που απαιτούνται, εξοικονομώντας νερό και ενέργεια.

    Έχουμε πλύνει λοιπόν τα ρούχα και έρχεται η ώρα για στέγνωμα. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του ήλιου και του καθαρού αέρα στεγνώνοντας τα ρούχα σας στον αέρα. Το στέγνωμα στον άπλετο ήλιο που έχουμε στη χώρα μας όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση ενέργειας αλλά και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας ελαχιστοποιώντας τη φθορά από το στέγνωμα στο μηχάνημα. Εάν το στέγνωμα σε εξωτερικό χώρο δεν είναι εφικτό, επενδύστε σε μια πτυσσόμενη επιλογή στεγνώματος για εσωτερική χρήση.

    Όλα τα παραπάνω μπορούν από επιλογές να γίνουν πράξη σε κάθε πλύση. Όμως, έχουμε και κάτι ακόμα! Τι άλλο; Μα φυσικά η συντήρηση. Η τακτική συντήρηση του πλυντηρίου σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του. Καθαρίστε το φίλτρο, ελέγξτε τους σωλήνες για διαρροές και απομακρύνετε τα άλατα. Παράλληλα, επενδύστε σε ρούχα υψηλής ποιότητας που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής  και αντέχουν τα επαναλαμβανόμενα πλυσίματα. Η γρήγορη μόδα συμβάλλει στην κουλτούρα των ρούχων μιας χρήσης. Επιλέγοντας ανθεκτικά ρούχα από φυσικά υλικά και όχι υφάσματα με βάση το πλαστικό, τα ρούχα σας θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όπως όταν τα πρωτοαγοράσατε και δε θα απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον!

Η μετατροπή της ρουτίνας πλυσίματος ρούχων σας σε μια φιλική προς το περιβάλλον προσπάθεια είναι μια σειρά από μικρές επιλογές που συνολικά έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Επιλέγοντας βιώσιμα απορρυπαντικά, πλύσιμο με κρύο νερό, βελτιστοποιώντας το μηχάνημά σας και ενσωματώνοντας άλλες πράσινες πρακτικές, όχι μόνο μειώνετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα αλλά συμβάλλετε επίσης σε έναν πιο βιώσιμο και προσεκτικό τρόπο ζωής. 


Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις