Ιδέες βιβλίων για παιδιά και εφήβους


 

Τι πιο διαχρονικό από ένα βιβλίο. Πλέον, όλο και περισσότερο τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με τα βιβλία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτή τη σχέση προσφέροντας σε παιδιά και εφήβους αυτό το ταξίδι. Τα παραμύθια αποτελούν τη πιο καλή και γλυκιά παρέα για πολλά παιδιά. Τα παραμύθια ξεδιπλώνουν ιστορίες που ενθουσιάζουν τα παιδιά. Οι ήρωες και η πλοκή εγείρει τη φαντασία τους ενώ παράλληλα προωθούνται σημαντικά μηνύματα μέσα από την ανάγνωση ή το άκουσμα των ιστοριών αυτών. 

Πλέον, τα περιβαλλοντικά θέματα και ανησυχίες έρχονται κοντά στα παιδιά μέσα από νέους ήρωες που λύνουν ή αγωνιούν για περιβαλλοντικά ζητήματα. Μικρές ιστορίες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από τα μάτια των ηρώων των παιδικών παραμυθιών. Επιλέγοντας περιβαλλοντικά βιβλία που εμπνέουν μια βαθύτερη σύνδεση με τη φύση και προωθούν τη βιώσιμη ζωή. Τα βιβλία έχουν τη δύναμη να εκπαιδεύσουν, να πυροδοτήσουν την περιέργεια και να ενσταλάξουν το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πλανήτη μας. Εδώ είναι μερικά συναρπαστικά περιβαλλοντικά βιβλία που κάνουν τέλεια δώρα για τα άτομα με οικολογική συνείδηση στη ζωή σας.
 
Ακολούθως σου έχω μία λίστα με βιβλία για παιδιά και εφήβους που αξίζει να ψάξεις!

Το Παιδί που Φύτεψε το Δάσος της Ιωάννας Μπουραζοπούλου
Αυτή η συγκινητική ιστορία αφηγείται την ιστορία των προσπαθειών ενός παιδιού να αναδασώσει μια άγονη γη, τονίζοντας τη δύναμη της ατομικής δράσης για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

«Οι Περιπέτειες του Πράσινου Καραβιού» του Γιάννη Σκαρίμπα
Αυτό το κλασικό ελληνικό βιβλίο οδηγεί τους μικρούς αναγνώστες σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με ένα πράσινο πλοίο που εξερευνά τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της συμβίωσης σε αρμονία με τη φύση.

"Το Μικρό Μεγαλύτερο Δέντρο" του Μάνου Κοντολέων
Μέσα από την ιστορία ενός μικρού δέντρου που μεγαλώνει στην πόλη, αυτό το βιβλίο εισάγει τα παιδιά στη σημασία των δέντρων και του περιβάλλοντος στα αστικά περιβάλλοντα.

«Οι Περιπέτειες του Πράσινου Φαναριού» της Άλκης Ζέη
Σε αυτό το ευφάνταστο παραμύθι, ένα πράσινο φανάρι ταξιδεύει τα παιδιά για να ανακαλύψουν την ομορφιά της φύσης και τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος
.
"Το Δέντρο που Μιλούσε" του Ηλία Βενέζη
Μια κλασική ιστορία που περιστρέφεται γύρω από ένα μαγικό δέντρο που μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να εκτιμήσουν τη φύση και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

«Το Τελευταίο Δάσος» της Ντίνας Κουτσουράδη
Αυτό το μυθιστόρημα ακολουθεί την ιστορία μιας ομάδας εφήβων που ξεκινούν ένα ταξίδι για να σώσουν το τελευταίο δάσος που έχει απομείνει από την καταστροφή. Διερευνά θέματα ακτιβισμού, φιλίας και τον αντίκτυπο των ανθρώπινων πράξεων στο περιβάλλον.

«Η Μαγεία του Κήπου» του Αντώνη Παπαθεοδούλου
Αν και δεν είναι αποκλειστικά ένα περιβαλλοντικό βιβλίο, αποτυπώνει όμορφα το θαύμα της φύσης και τη σημασία της φροντίδας για το περιβάλλον μας. Είναι κατάλληλο για εφήβους και προσφέρει μια ποιητική οπτική για τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

«Η Χώρα του Αύριο» της Μαρίας Ιορδανίδου
Τοποθετημένο σε έναν μελλοντικό κόσμο όπου τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή, αυτό το μυθιστόρημα εμβαθύνει στις συνέπειες της παραμέλησης του περιβάλλοντος και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεότερη γενιά για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

"Το Κορίτσι που Άλλαξε τον Κόσμο" του Νίκου Βαρδή
Αυτό το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία μιας αποφασιστικής νεαρής κοπέλας που παίρνει θέση ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην κοινότητά της. Είναι μια ιστορία θάρρους και ακτιβισμού που μπορεί να έχει απήχηση στους έφηβους αναγνώστες.

"Ο Φωτεινός Κύκλος" της Εβίτα Περτσόβιτς
Συνδυάζοντας στοιχεία φαντασίας και περιβαλλοντικής συνείδησης, αυτό το μυθιστόρημα διερευνά τη διασύνδεση όλων των ζωντανών όντων και τον αντίκτυπο των ανθρώπινων πράξεων στη λεπτή ισορροπία της φύσης.

Στη σφαίρα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η δύναμη της αφήγησης υπερβαίνει την απλή ψυχαγωγία. Καθώς αναζητούμε δώρα για τα παιδιά μας, ας επιλέξουμε  ιστορίες περιβαλλοντικών θαυμάτων, ενσταλάσσοντας ένα αίσθημα ευθύνης για τον κόσμο γύρω μας. Τόσο αυτά όσο και μία πληθώρα από βιβλία μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ όμορφο δώρο για μικρούς και λίγο μεγαλύτερους φίλους. Καλή ανάγνωση!

Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις