Η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων στο Athens Science Festival pt 1
Tο Athens Science Festival φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια και η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος (ΕΠΠΕ) εχει τη χαρά να συμμετέχει σε αυτήν τη μοναδική εκδήλωση με δράσεις και workshop. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ππεριλαμβάνουν πολλές δράσεις, οργανισμούς και ομιλητές με πληθώρα θεμάτων για μικρούς και μεγάλους.
Η Ένωση Περιβαλλοντολόγων συνέβαλε στον εορτασμό παρέχοντας παιχνίδια και δραστηριότητες που είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν το κοινό να σκεφτεί πώς μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή της Ένωσης Περιβαλλοντολόγων, το φεστιβάλ προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να διασκεδάσουν και να εορτάσουν, αλλά και να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν την κοινότητά μας.
Ο εξωτερικός χώρος του φεστιβάλ έγινε παράδεισος για τους μικρούς επιστήμονες. Η ΕΠΠΕ διοργάνωσε παιχνίδια και δραστηριότητες που είχαν σκοπό να διασκεδάσουν τα παιδιά ενώ ταυτόχρονα να τα ενημερώσουν για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Με παιχνίδια όπως bowling, jenga και καλαθοσφαίριση τα παιδιά έμαθαν για την αξία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Με απλά υλικά και πολύ όρεξη μπορούμε να περάσουμε ωραία δίνοντας νέα αξία σε κάτι που μέχρι πριν μπορεί να μας φαινόταν άχρηστο.
Επιπλέον, στο περίπτερο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία ανακύκλωσης οργανικών υλικών, όπως απόβλητα τροφίμων, φύλλα, κλαδιά και άλλα βιοαπόβλητα, με σκοπό τη μετατροπή τους σε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό. Η διαδικασία αυτή προσομοιάζει τη φυσική διάσπαση των οργανικών υλικών στη φύση, με τη βοήθεια μικροοργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια. Είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο εξοχικό ακόμα και στο σχολείο μας ενισχύοντας τη πρακτική learning by doing προκαλώντας το ενδιαφέρον των παιδιών.
Εκτός από τα παιχνίδια στον εξωτερικό χώρο, διοργανώθηκε εργαστήριο Origami . Με καθοδήγηση οι μαθητές έμαθαν πως να διπλώνουν το χαρτί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν μοναδικές και όμορφες μορφές. Μέσα από αυτό το απλό αλλά εμπνευσμένο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην τέχνη του Origami, αλλά και να ανακαλύψουν το πώς μικρές πράξεις δημιουργικότητας μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα προς τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών.
Με όλες αυτές τις δράσεις, η Ένωση κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού, προάγοντας την επιστημονική εκπαίδευση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Αναμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες μέρες του φεστιβάλ, όπου θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε την αγάπη και την ανησυχία μας για το περιβάλλον με το ευρύ κοινό.
Οι ιδέες των δράσεων της πρώτης ημέρας ήταν της κυρίας Ευγενίας Καραπάτσιου, ενώ μαζί της στη πρώτη μέρα συμμετείχαν σε όλες αυτές τις δράσεις η Παρασκευή Αντωνοπούλου, ο Θανάσης Κουκούλης, ο Παναγιώτης Ξυπολιάς, ο Παναγιώτης Τασιός και ο Δημήτρης Πειρουνάκης!
Οι ίδιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Απριλίου , ενώ θα υπάρχει και ένα workshop για εκπαιδευτικούς στο INNOVATHENS για εκπαιδευτικούς με στόχο τη "Δημιουργία Σχολείων Μηδενικών Αποβλήτων".
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου