Δημιουργία Σχολείων Μηδενικών Αποβλήτων: Εκπαιδεύοντας την Νέα Γενιά για Ένα Βιώσιμο Μέλλον

 



Το Athens Science Festival φιλοξένησε πρόσφατα ένα εργαστήριο, οργανωμένο από την Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, με στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία σχολείων μηδενικών αποβλήτων. Το workshop έγινε από τη Σοφία Χανιώτη, το Σάββατο 20 Απριλίου.

Το εργαστήριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς με στόχο το σχεδιασμό δράσεων και ιδεών για την δημιουργία σχολείων μηδενικών αποβλήτων. Από τη μείωση των αποβλήτων μέχρι την ανακύκλωση και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη κατανάλωση, το εργαστήριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα της έννοιας του zero- waste.

Μια από τις κύριες ιδέες που διαπραγματεύτηκε ήταν η ενσωμάτωση πρακτικών δράσεων μηδενικών αποβλήτων στην καθημερινότητα των σχολείων. Ένα απλό ημερολόγιο με καθημερινούς στόχους για τα παιδιά μπορεί να είναι εργαλείο των εκπαιδευτικών ώστε να μετατρέψουν τα σχολεία τους σε πρότυπα βιώσιμης λειτουργίας.

Βασική πτυχή του εργαστηρίου ήταν η ενσωμάτωση των παιδιών στη διαδικασία. Αντί να είναι απλά παρατηρητές, τα παιδιά μπορούν να είναι ενεργοί συμμετέχοντες σε αυτή τη προσπάθεια. Οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν μαζί με τους καθηγητές τους τις ενέργειες που χρειάζονται να κάνουν όλοι μαζί για να δημιουργήσουν ένα σχολείο μηδενικών αποβλήτων.

Η έμπνευση πίσω από αυτό το εργαστήριο είναι η πεποίθηση πως η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας. Όσο πιο πολύ εμπλέκονται τα παιδιά σε πρακτικές learn by doing τόσο πιο πιθανό είναι να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες και να τις διατηρήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Επομένως, η δημιουργία σχολείων μηδενικών αποβλήτων δεν είναι απλά μια τάση. Μέσω της συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και την ενθάρρυνση των παιδιών για ενεργό δράση, μπορούμε να κάνουμε αυτό το στόχο πραγματικότητα.


             Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog 

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις