Εργαστήριο Origami: Η Τέχνη της Δημιουργικότητας στο Athens Science Festival



Στα πλαίσια του Athens Science Festival, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος παρουσίασε ένα εργαστήριο για τον κόσμο του origami. Μπορεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση να μην είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την τέχνη του origami, αλλά αυτό το εργαστήριο αποδεικνύει ότι η δημιουργικότητα και η αειφορία μπορούν να συνυπάρξουν με εντυπωσιακό τρόπο.

Το origami είναι μια τέχνη που προέρχεται από την Ιαπωνία και αφορά το πτυσσόμενο χαρτί. Όμως, πέραν της αισθητικής και της δημιουργικής της αξίας, ορισμένοι θεωρούν ότι το origami αποτελεί εργαλείο στη περιβαλλοντική εκπαίδευση. Πώς μπορεί αυτό να συμβαίνει;

Η τέχνη του origami χρησιμοποιεί μόνο ένα φύλλο χαρτιού, περιορίζοντας τις ανάγκες για υλικά και πόρους. Επιπλέον, η διαδικασία της δημιουργίας ενός origami έργου ενθαρρύνει τη συγκέντρωση, την υπομονή και την ακρίβεια, προσφέροντας παράλληλα μια ευκαιρία για επαναχρησιμοποίηση των υλικών.Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του origami. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν την αισθητική και την τεχνική του origami.

Μέσα από αυτήν την εμπειρία, η συνειδητοποίηση για  την αξία της επαναχρησιμοποίησης και της δημιουργίας με κάτι που μπορεί να θεωρηθεί "άχρηστο" ενισχύει τη περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτό το εργαστήριο αποτελεί ένα  παράδειγμα του πώς η τέχνη και η επιστήμη μπορούν να συνδυαστούν για να ενθαρρύνουν τη συνειδητοποίηση και τη δράση για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Η ιδέα του συγκεκριμένου workshop ήταν της Ευγενίας Καραπάτσιου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν η Παρασκευή Αντωνοπούλου, ο Θανάσης Κουκούλης και η Γιασεμή Φράγκου.

           Βρείτε  μας στο Facebook : Envgrblog και στο Instagram: @envgrblog 


Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις