Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Παιδιά στη Μύκονο: Ένα Διαδραστικό 14ήμερο Γεμάτο Μάθηση και Περιπέτεια

 

Φέτος, για πρώτη φορά, η Μύκονος φιλοξένησε ένα συναρπαστικό 14ήμερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και μοναδικές εμπειρίες μέσα από διαδραστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα αυτό μεταμόρφωσε τη μάθηση σε μια περιπέτεια, συνδέοντας τα παιδιά με τη φύση με τρόπο που δεν είχαν ξαναζήσει.

Με βάση το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Μύκονο, τα παιδιά έμαθαν πολλές νέες πληροφορίες. Κατανόησαν τι είναι τα μικροπλαστικά ,  πώς επηρεάζουν το περιβάλλον και πως καταλήγουν ακόμα και στον οργανισμό μας. Εκπαιδεύτηκαν στις βασικές μεθόδους διαχείρισης και καθαρισμού πετρελαιοκηλίδων, κατανοώντας τις επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Συμμετείχαν σε καθαρισμούς παραλιών με μεγάλο ζήλο, μαθαίνοντας τη σημασία της προστασίας των ακτών από τα απορρίμματα.


Μέρος των εργαστηρίων ήταν και η δημιουργικότητα. Έτσι, μετά την εξήγηση των βασικών εννοιών δημιουργούσαμε τα δικά μας έργα, χειροτεχνίες, ζωγραφιές, πλαστελίνες, παραστάσεις. Έμαθαν για την υδρόβια ζωή και πώς να την προστατεύουν από διάφορους κινδύνους, έμαθαν για τα κυκλαδικά ειδώλια και δημιούργησαν τα δικά τους στο εργαστήριο της κυρίας Σταυρακοπούλου. Παράλληλα, εκτός τάξης μαθάμε για την επιστήμη της τοπογραφίας στο εργαστήριο του κύριου Κουσαθανά.  

Επιπλέον, δώσαμε νέα ζωή σε πλαστικά αντικείμενα κα άλλα "άχρηστα" υλικά, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση. Τι άλλο μάθαμε;  Μάθαμε ποια είναι η σύνδεση της τροφής με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τι ιστορία λέει το πιάτο μας για τις διατροφικές επιλογές μας, πόσο νερό  και ενέργεια απαιτεί κάθε τρόφιμο για να φτάσει στο πιάτο μας και γιατί δε κάνει να πετάμε το φαγητό μας στα σκουπίδια.  Ακόμα, τα παιδιά κατανόησαν την ανάγκη να αφήνουμε χώρο στη φύση για να αναπτύσσεται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις, διδάχθηκαν για τα διάφορα οικοσυστήματα και τη σημασία της διατήρησής τους.


Το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα όχι μόνο ενίσχυσε την οικολογική συνείδηση των παιδιών, αλλά τα έκανε και πρωταγωνιστές σε μια περιβαλλοντική περιπέτεια.  Τα παιδιά έφυγαν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και όρεξη να προστατέψουν το περιβάλλον. Στόχος είναι το πρόγραμμα να μεγαλώσει και να γίνει θεσμός!!!


Περισσότερο υλικό από το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της εκδήλωσης στο facebook πατώντας εδώ-  Eργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης | Facebook

Σχόλια

Προηγούμενες Αναρτήσεις